Ko kroji Zakon o studentskom organizovanju

Već godinama studentske organizacije sa resornim ministastvom pokušavaju da sastave Zakon o studentskom organizovanju. Studentska unija Srbije dobila je sredstva za projekat i svoja rešenja predstavila između ostalog i na javnoj raspravi na fakultetu u Kragujevcu, što je izazvalo zabunu među studentima - ko piše i kako predstavlja predlog Nacrta zakona o studentskom organizovanju.

Ni pre desetak godina nisu uspeli da usaglase stavove, pa je tadašnji ministar prosvete rekao da će taj posao umesto akademaca obaviti Ministarstvo. U okviru Tempus projekta 2012. godine napravljen je predlog zakona koji nikada nije usvojen.

A onda Studentska unija dobija novac od Ministarstva prosvete za Kreiranje i promociju predloga Zakona o studentskom organizovanju. Otvaraju i, kako su je nazvali, javnu raspravu.

Aleksandar Ostojić iz Studentske unije Srbije kaže da etimološki nije bitno, reč koju su upotrebili.

"Cilj je bio da se na nekim javnim skupovima koje mogu biti i javne diskusije prikupi što veći broj ljudi koji nisu učestvovali - nisu bili deo same radne grupe", kaže Ostojić.

Javne rasprave, međutim, može da bude tek na predlog nadležnih institucija.

Borjan Soković, student prorektor Univerziteta u Beogradu rekao je da se Zakon o studentskom organizovanju ne može se raditi bez studentskih predstavničkih tela.

"U ovom trenutku imamo situaciju da jedna organizacija, mimo predstavničkih tela, pokušava da imputira svoje rešenje kao rešenje na nivou Republike, što mislim da je loše", kaže Soković.

Iako su se svojevremeno dogovorili o zajedničkim strateškim koracima, u cilju boljeg zastupanja intresa studenata, saradnja ne postoji. A i SUS I SKONUS su članice Evropske studentske unije. Studentska konferencija univerziteta Srbije koja zastupa interese preko 200.000 studenata i sama priprema nacrt.

"Mi imamo pripremljen dobar deo tog nacrta zakona, taj zakon ne samo da bi rešio dosta problema i rešio politička mešanja u studentskoj organizaciji - on bi u mnogome i zaštitio studentske organitacije i studentske institucije od pritisaka akademske javnosti", rekao je Milan Savić predsednik SKONUS-a.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Džamić kaže da Ministarstvo nije formiralo radnu grupu za izradu Zakona o studentskom organizovanju.

U trenutku kada dođe na dnevni red formiraće je i pozvati predstavnike svih studentskih organizacija da učestvuju u izradi Nacrta zakona o studentskom organizovanju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво