Donatorski doručak za Prvu kragujevačku gimnaziju

Donatorskom doručku za obnovu Prve kragujevačke gimnazije, u kojoj je 4. januara, podmetnut požar, odazvao se, veliki broj građana. U akciji, koju je organizovalo udruženje "300 Kragujevčana", prikupljeno je oko milion dvestotine hiljada dinara.

Donatorski doručak, okupio je bivše i sadašnje učenike, profesore, privrednike, ugledne pojedince, građane, koji su želeli da podrže obnovu Prve kragujevačke Gimnazije.

Spomenik kulture, ustanove od nacionalnog značaja, još jednom je pokazala, da je odškolovala ljude koje je naučila najvažnijoj lekciji iz humanosti.

Građani navode da su se rado odazvali akciji jer je Gimnazija eminentna institucija kojoj mnogo duguju.

U požaru 4. januara, izgorele su četiri kancelarije i učionica, vredne knjige, slike, nameštaj s kraja 19 veka. Prema prvim procenama, šteta je oko 20 miliona dinara. Sanaciju, po prioritetima, sprovode Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava.

"U toku je izrada svih projekata, premer, predračun radova se radi, naravno tu imamo podršku grada. Kada se sve to završi, kada vidimo sa kojim sredstvima raspolažemo, onda ćemo videti, kako ćemo krenuti", navodi Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke Gimnazije.

Prva kragujevačka gimnazija, povezuje tri veka kontiniranog školstva u Srbiji. I sama je simbol ove zemlje. Zato i bivši đaci sa svih strana sveta, svojim prilozima, žele da pomognu, da 185 godišnjicu postojanja, dočeka obnovljena i blistava.

Sva sredstva prikupljena na donatorskom doručku biće uplaćena na namenske račune za obnovu Prve kragujevačke gimnazije.

Akciju je organizovalo "Udruženje 300 Kragujevčana", u saradnji sa Đačkim parlamentom Prve gimnazije, Studentskim parlament Univerziteta, Klubom privrednika.

broj komentara 0 pošalji komentar