Ухапшен осумњичени за подметање пожара у Првој крагујевачкој гимназији

У најстаријој српској гимназији јужно од Саве и Дунава, Првој крагујевачкој гимназији, током ноћи је избио пожар. Изгореле су четири канцеларије и једна учионица и причињена је велика материјална штета. Крагујевачка полиција је ухапсила једно лице због сумње да је подметнуло пожар.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу ухапсили су Н. Г. (1981) из Крагујевца, осумњиченог да је ноћас око два сата после поноћи подметнуо пожар у Првој крагујевачкој гимназији.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело тешко дело против опште сигурности, по налогу Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву, бити спроведен тужиоцу.

Осумњичени за подметање пожара је одраније познат полицији.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Зоран Кочовић рекао је за РТС да су дојаву о пожару ватрогасци примили у 3.22 и да су на терен изашла четири ватрогасна возила са 11 ватрогасаца.

Пожар у најстаријој гимназији јужно од Саве и Дунава захватио је лево крило школе, приземље и први спрат. Брзом интервенцијом ватрогасаца спречено је да се ватра прошири на остали део зграде.

Пожар је локализован у року од десет минута, а око пет сати јутрос је потпуно угашен. Због првентивних мера ватрогасци још дежурају. Ватра је, како сазнаје дописник РТС-а, избила на приземљу и првом спрату школе.

Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке гимназије, рекла је да је начињена непроцењива штета када је у питању библиотечки фонд из канцеларија, а изгореле су и слике.

"Невероватно је да је дошло до овакве ситуације. Истрага ће показати шта је узрок", навела је Марковићева.

Прва крагујевачка гимназија је под заштитом државе као споменик културе.

Велика школа у тадашњој престоници Србије почела је са радом у новембру 1833. године, са 34 ученика и једним професором. Две године касније, 1835. године, школа је званично названа гимназијом.

Од 1887. године школа је смештена у зграду у којој се и сада налази. Пројекат је урађен у Бечу, а изградња је трајала од 1884. до 1888. Столарија је и даље из тог периода, а изграђена је у једној бечкој радионици. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво