Vojnici decembarske klase položili zakletvu u Valjevu

U kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, vojnici decembarske generacije na dobrovoljnom služenju vojnog roka položili su zakletvu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanom polaganju zakletve vojnika u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu i poručio da se u Valjevu nisu okupili slučajno i bez povoda, "zato što nemamo drugih kasarni i zato što nemamo drugih centara za obuku".
 
"Nismo se danas sabrali u Valjevu slučajno i bez povoda. Stojimo danas u gradu, jednoj od slavnih ratnih prestonica one Srbije iz 1915. godine. Stojimo danas u gradu gde su verovali i mislili da će srpske države i srpske vojske nestati i te 1915. godine, kao što su mnogi verovali i nadali se da će nestati 1941. i 1999. godine. Ne stojimo slučajno u gradu sabrani oko zastave, ispod imena zbog koga postojimo, već stojimo u gradu gde se rodio i hodao Stojadin Mirković, vojnik koji svoju reč nije pogazio i bio spreman da za čuvanje date reči i položene zakletve položi i svoj život. Stojimo u njegovoj seni, sigurni da nećemo biti manji, sigurni da Srbi uvek rađaju vojsku koja drži reč, reč iznad svega", rekao je Vulin.

Navodi da Srbin u vojsku ide da bi sačuvao svoju zemlju.

"Ne ide Srbin u vojsku zato što je željan rata, već zato što zna da se vojskom čuva mir. Niti što je željan tuđe zemlje, već zato što zna da se moćnom vojskom čuva svoja zemlja. Ne ide Srbin u vojsku zato što želi da pokvari nečije detinjstvo, već zato što zna da se samo snažnom, jakom, opremljenom i hrabrom srpskom vojskom čuva detinjstvo naše dece. Zato smo danas u Valjevu", istakao je ministar odbrane.

Poručio je roditeljima da država ne može da im kaže koliko je zahvalna za svakog od ovih kćeri i sinova.

"Ne može da vam kaže koliko je zahvalna za svaku onu godinu koje ste proveli sa njima, za svaku suzu, za svaki osmeh dok ih niste ovakve postrojili pod zastavu svoje zemlje. Da ih se nagledaju preci a i potomci", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala svoj put - put vojne neutralnosti.

"Srbija je izabrala svoj put da nikome ne dopusti da umesto nje odlučuje šta će da radi, kuda će da ide, šta će da čini, da niko umesto nje ne čuva njenu zemlju, vodu i vazduh, da niko umesto nje ne brine o budućnosti njene dece. Samo zahvaljujući njima, samo zahvaljujući ovoj armiji, ovde postrojenoj pod tom čestitom i ponosnom zastavom", rekao je ministar odbrane.

Vojnicima je poručio da je Srbija ponosna na njih.

"Možemo da kažemo da ćemo i u budućnosti sami odlučivati o sebi, da će nam deca govoriti našim jezikom, rasti u našoj zemlji, sećati se naših predaka, ostajati dostojni njihove uspomene. Zato smo danas ovde. Data je reč koja se ne povlači, reč otadžbini, reč Srbiji koja vas voli, koja je ponosna na vas, Srbiji zbog koje se živi", poručio je Vulin.

Svečanosti su prisustvovali i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne vlasti i verskih zajednica. 

Ranije danas u leskovačkoj kasarni "Vojvoda Petar Bojović", vojnici decembarske generacije na dobrovoljnom služenju vojnog roka položili su zakletvu.

Svečanosti je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво