Kako treba da se ponašaju dobrovoljni davaoci krvi

Doktorka Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je za RTS da 100 odsto bezbedna transfuzija ne postoji, ali da ne treba da budemo u strahu. Nivo bezbednosti našeg tesiranja je isti kao nivo bezbednosti u svetu, kaže dr Savić.

Slučaj žene koja je inficirana HIV virusom posle transfuzije krvi u Novom Sadu, i koja je preminula zbog posledica osnovne teške bolesti, pokrenuo je niz pitanja.

Upitnik koji popunjavaju dobrovoljni davaoci krvi sadrži niz pitanja, od najbanalnijih - da li ste odmorni, da li ste vadili zub u proteklih sedam dana do pitanja koja se odnosi na slučaj koji se dogodio u Novom Sadu gde dobrovoljni davalac krvi treba da odgovori na pitanje da li je stupao u rizične odnose u proteklih šest meseci.

Tek posle toga sledi tesiranje uzorka krvi koja odlazi u bolnice pacijentima kojima je neophodna zbog operacija posle saobraćajnih nesreća.

Doktorka Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi u Beogradu rekla je za RTS da svaki davalac koji dolazi u Institut treba da odgovorno i savesno popuni upitnik i to je prvi vid samoisključenja davaoca u slučaju da je postojalo neko rizično ponašanje u prethodnom periodu.

Posle toga biće uzet uzorak i ići će na tesitranje, trenutno radimo savremene testove koji omogućavaju određivanje antitela na određene viruse, kaže doktorka. 

"Da bi antitela mogla da se otkriju ona moraju da budu stvorena u nekom pacijentu, što znači da od nekog perioda kada je došlo do zaražavanja do trenutka pojave antitela postoji period od četiri do 12 nedelja koji je period 'prozora' – period u kome neka osoba jeste zaražena i jeste infektivna ali do sada poznatim metodama ne može da se otkrije prisustvo virusa u krvi davaoca", objasnila je dr Savić.

Ne treba da budemo u strahu, treba da imamo pozitivni strah, jer 100 odsto bezbedna transfuzija ne postoji, kaže Savićeva.

Ona kaže da je transfuzija korisna, a nivo bezbednosti našeg tesiranja je isti kao nivo bezbednosti svuda u svetu i to su stvari koje se dešavaju kao i u svakoj drugoj dijagnostičkoj medicinskoj proceduri, rekla je dr Savić.

Pri svakom davanju krvi, davalac ponovo popunjava upitnik upravo zbog toga što je u periodu od prethodnog davanja moglo da dođe do nekih rizičnih događaja i ponašanja koje može da bude u vidu nekog medicinskog ponašanja i to treba da bude popunjeno.

Sve zavisi od potpune iskrenosti pacijenata. "Veliki broj dobrovoljnih davalaca su savesne osobe i potrebno je da kada dođu budu što iskreniji. Samo treba svi da se ponašaju svesno i savesno", zaključila je doktorka Savić. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи