Жена заражена ХИВ-ом после трансфузије преминула од основне болести

Жена са територије Јужнобачког округа, заражена ове године вирусом ХИВ-а путем трансфузије крви, преминула је од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, изјавио је "Танјугу" директор Института за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) др Владимир Петровић.

Доктор Владимир Петровић је навео да је ово први случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у северној покрајини.

Из Института за јавно здравље Војводине објавили су да је епидемиолошка служба тог института у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одмах по сазнању о добровољном даваоцу крви који је ХИВ позитиван, спровела сва неопходна епидемиолошка испитивања случаја и предузела све неопходне мере за спречавања даљег ширења инфекције.

ИЗЈЗВ наводи да је пацијенткиња са територије Јужнобачког округа, у склопу лечења основне болести која спада у ред најтежих обољења, "примила крв – дар дугогодишњег добровољног даваоца".

"Приликом доласка на давање крви, добровољни давалац није давао информације које би га привремено или трајно искључиле из давања крви, а у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција, његов дар је имао нереактиван резултат, те је као такав и употребљен за трансфузијско лечење пацијената", објашњено је из ИЗЈЗВ.

Указује се да је приликом наредног добровољног давања крви утврђено да је исти добровољни давалац реактиван на ХИВ и одмах је искључен из даљег давалаштва, те да је од пацијенткиње која је примила његову крв из претходног давања узет узорак крви и резултат је био реактиван на ХИВ.

Пацијенткиња је недуго потом, нажалост, преминула од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, наводе из ИЗЈЗВ-а.

Из ИЗЈЗВ-а наводе да нико није направио пропуст у здравственој служби, него је кривац такозвани "период прозора", који представља период који траје од шесте недеље до шестог месеца, а у просеку око два месеца, од тренутка инфекције, "у ком је немогуће утврдити да ли је давалац крви заражен ХИВ-ом".

Како је Танјугу рекао др Петровић, тај случај је епидемиолошки завршен, а тај случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом први је такав на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у северној покрајини.

ИЗЈЗВ је упутио позив свима да се у што већем броју тестирају на крвнопреносиве вирусе у регионалним заводима, домовима здравља и приватним лабараторијама, а не у установама за трансфузију крви.

Према прелиминарним подацима ИЗЈЗВ-а, у 2017. години на територији Покрајине пријављен је 51 случај ХИВ инфекције, с тим што је код 41 особе инфекција новооткривена, док је десет особа било инфицирано раније, али су случајеви пријављени у овој години.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво