Svečani defile od Terazija do Kalemegdana povodom Dana oslobođenja

Obeležavanje 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu počelo je memorijalnim maršom "Korak slobode". Marš je počeo u 11 časova kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama, kretao se pored palate "Albanija" i završio na Trgu republike.

U maršu su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, funkcioneri Grada Beograda i građani koji su imali priliku da na postavljenim punktovima pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda. 

Tokom marša, građanina je posebno bio interesantan tenk iz Drugog svetskog, postavljen ispred Palate "Albanija", pored koga su se i fotografisali. 

Na Trgu republike je održan koncert "Po šumama i gorama" orkestra Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" gde su građani imali priliku da čuju tradicionalne pesme iz Drugog svetskog rata.

Učesnicima marša obratili su se ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić.

Vulin je rekao da živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji, a da sloboda ne dolazi sama od sebe, već se za nju živi i bori.

"Mi živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji, ali ne zato što je neko odlučio da nam slobodu da, ne zato što je neko odlučio da možemo da budemo deo slobodnog sveta već zato što smo se za to izborili", rekao je Vulin.

Naglasio je da će Srbija ostati slobodna, sigurna, vojno neutralna zemlja koja će sama odlučivati o sebi.

"Danas slavimo slobodu i pravo da naša deca odlučuju o svojoj budućnosti", dodao je on.

Vesić je rekao da je ovo treća godina kako Beograd sa ponosom slavi svoj dan oslobođenja.

"To nažalost nije uvek bilo tako. Poslednjih decenija kao da su se Beograd i Srbija stideli ovog dana", rekao je Vesić i poručio da je to nešto što ne treba nikada da se ponovi.

Vesić je svim Beograđanima čestitao 73-godišnjicu slobode.

"2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 940 pripadnika Crvene armije dali su svoje živote da bi naš grad bio slobodan. Mnogo više je bilo ranjenih, a nikada nećemo ni saznati koliko je bilo civilnih žrtava, a bilo ih je mnogo jer su se građani pridruživali Crvenoj armiji i našoj vojci", dodao je Vesić.

Istakao je da je u poslednje tri godine Beograd dao odlučujući doprinos da se antifašizam ponovo afirmiše u našem društvu.

"Antifašizam je temelj svih modernih demokratija... nema države u Evropi koja svoje temelje ne zasniva na antifašizmu i srećan sam što mi konačno imamo jasan stav prema našoj slobodi i što smo krvlju izborili svoje mesto u Evropi tako što smo bili na pravoj strani", dodao je gradski menadžer.

"Srećan sam što smo poslednje tri godine jasno i glasno stavili tačku na sramne pokušaje revizije istorije jer mora da se zna ko je bio na kojoj strani, ko je bio antifašista, a ko je sarađivao sa fašistima", zaključio je Vesić.

Svečanom programu prisustvovao je i potpukovnik u penziji Borislav Filipović (91) koji se borio za oslobođenje Beograda.

Navodeći da je ratovao svuda u Srbiji, Filipović je rekao da je borba za oslobođenje Beograda bila "neviđena".

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević primio je predstavnike Subnora Beograda.

Nakon prijema u Skupštini grada, Mali je novinarima rekao da mu je velika čast što je primio velikane i veterane Drugog svetskog rata koji su se borili za slobodu Beograda.

"Oni su učestvovali u Drugom svetskom ratu na strani pobednika, na strani Srbije", naveo je beogradski gradonačelnik.

Centralna svečanost pod nazivom "Sloboda 2017" počeće u petak 20. oktobra u 12 časova na aerodromu Batajnica.

Prethodno će na zgradi Doma Vojske biće otkrivena spomen-ploča prvom srpskom foto-reporteru Risti Marjanoviću dok će u 10 časova biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, a u 11.15 i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda biće završeno u 18 časova u Narodnom pozorištu svečanom akademijom pod nazivom "Kavkaski orah".

Ulaz na aerodrom "Batajnica" biće moguć na kapijama 1,1A i 2

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će ulaz na aerodrom "Batajnica" biti moguć na kapijama 1, 1A i 2, koje će biti obeležene, a nalaze se na putu Batajnica-Nova Pazova dok ulaz neće biti moguć kod Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović".

"Mole se građani koji žele da posmatraju prikaz 'Sloboda 2017' da na aerodrom Batajnica dođu u periodu od 9 do 11 časova", poručuju iz Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, zbog opšte bezbednosti, saobraćaj od centra Batajnice do Nove Pazove, kao i isključenje sa auto-puta kod Novih Banovaca ka Batajnici biće zatvoren za privatna vozila.

Linije gradskog prevoza, navode, biće pojačane iz centra Batajnice i Nove Pazove do aerodroma.

Iz Ministarstva napominju da parking na aerodromu i ispred aerodroma Batajnica nije moguć.

"Građani koji stignu u Batajnicu "BG vozom" moći će na dan prikaza da koriste i posebne lokalne linije Gradskog saobraćajnog preduzeća koje će polaziti sa železničke stanice i iz centra Batajnice i prevoziti putnike direktno do vojnog aerodroma", kažu u Ministarstvu.

Dodaju da su u saradnji sa Gradom uvedene kružne "šatl" linije na tom potezu.

Saobraćaj je danas u ulicama Kralja Milana, Terazije i Kolarčeva bio obustavljen od devet do 14 časova a došlo je i do izmena trasa na pojedinim linijama gradskog prevoza, saopštio je Beoinfo.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво