Protest u Tutinu uprkos pozivima na smirivanje tenzija

Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao na smirivanje tenzija u Tutinu, nakon što je policajac u policijskoj akciji ubio švercera, a potom uhapšen, u tom gradu je održan protest građana koji su zatražili smenu načelnika tamošnje policijske uprave Nermina Zećirovića.

U nedavnoj policijskoj akciji sprečavanja šverca u okolini Tutina, ubijen je Fahrudin Skarepa, a policajac koji je pucao je uhapšen.

U tom gradu su podignute tenzije nezadovoljstvom dela građana zbog postupanja policije, pa su i javno upućivane i pretnje porodici uhapšenog policajca, inače Srbina, Rajice Belojice.

Protest u Tutinu je organizovalo udruženje "Zambak", a bošnjačke stranke, nevladine organizacije, Bošnjačko nacionalno veće i političari pojedinačno pozivali su građane da se masovno odazovu protestu.

Njima se obratio organizator Naser Bakić, koji je pročitao izjavu, kako je rekao, svedoka M. O., koji je se nalazio u automobilu u kojem je stradao Skarep.

Iz izjave M. O. proizlazi da je policajac Belojica u automobil u kojem su bili on i Skarep pucao maltene iz čista mira, nakon što ih je načelnik PU Tutin Zećirović automobilom primorao da se zaustave.

M. O. kaže da je policija potom prevezla Skarepa do bolnice.

Po završetku čitanja izjave, Bakić je rekao da Bošnjaci žele na tom prostoru da žive zajedno i sa Srbima i sa Albancima, ali da svi, kako je rekao, moraju zajedno da stanu na put pojedincima iz policije, koje je nazvao "kriminalnom grupom".

Naveo je da u Tutinu ima oko 150 policajaca, od kojih je desetak, kako je rekao, "ogrezlo u kriminal", šalju lošu sliku o ostalim kolegama i "prljaju državu".

Tvrdi i da postoji sprega te "kriminalne grupe" unutar policije i pojedinaca u tužilaštvu i sudu.

Zatražio je, kako je rekao, da se ispita pozadina ubistva Skarepa, a za policajca Belojicu, koji je obavljao svoju dužnost, zatražio najoštriju kaznu zatvora.

Skup je protekao bez incidenata, a okupljeni su prošetali Tutinom noseći transparente na kojima je pisalo, između ostalog, "Stop ubijanju, stop iseljavanju iz Sandžaka", "Policija ubija decu" i "Kazne za ubice i nalogodavce".

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 10:02)
Rilex [neregistrovani]

Realno

Pre nekoliko godina na putu Ribariće - Tutin, ubijen je policajac Željko Zečević, a ubica je bio muslimanske veroispovesti! Podsetite me, da li je tada iko protestvovao?!

(subota, 07. okt 2017, 09:13)
anonymous [neregistrovani]

Двоструки стандарди

Нису пустили глас када је недавно у Рибарићу њихов убио полицајца који није био њихов.

(petak, 06. okt 2017, 22:49)
anonymous [neregistrovani]

Politika ovde ne treba da se mesa

Zasto se ovo politizuje i pretvara u nekakav obracun izmedju Srba i muslimana? Nepotrebno izazivanje nervoze izmedju nacija.

(petak, 06. okt 2017, 21:54)
Dima [neregistrovani]

Izgubili ste poentu

Policija je u roku od nekoliko dana pored ovog muslimana ubila i dvojicu Srba (jednog u Beogradu drugog u Kraljevu). Tako da se ovaj slucaj samo koristi za ostvarivanje nekih drugih ciljeva. S druge strane, tri ubistva od strane policije u razmaku od nekoliko dana! Da nije malo mnogo.

(petak, 06. okt 2017, 20:51)
Благојевић [neregistrovani]

Смирено само

Смирити страсти и спровести истрагу на најбољи могући начин

(petak, 06. okt 2017, 20:48)
anonymous [neregistrovani]

Istraga sto pre da rascisti ovaj slucaj

Koliko je poznato svercer je krenuo na policiju vozilom da ih pogazi, a za tako nesto se u svim drzavama sveta puca.
Ovaj suvozac koji je svercer verovatno, ocekivano ce dati izjavu protiv policije.
Najvaznije je da istraga pokaze sta se tacno desilo, jer izjava jednog svercera nije bas najmerodavnija.

(petak, 06. okt 2017, 20:21)
anonymous [neregistrovani]

Zalosno za drzavu

Jako zalosna situacija. Stradao je mlad covek pod ne razjasnjenim okolnostima. Verska pripadnost je zadnje sto moze pasti na pamet razumnom coveku. Drzava treba , a i njenu je korist da se slucaj potpuno rasvetli i preduzmu svi koraci u skladu sa zakonom. Da se kazni onaj koji je kriv ako je kriv i onoliko koliko je kriv, a u skladu sa zakonom ove drzave. Tako cemo biti sigurni da drzava stiti svije gradjene kako policiju tako i ostale...Velika mrlja na ministarstvo unutrasnjih poslova. Nacalnik policije bi trebao da podne se ostavku iz moralnih razloga. A ministar Stefanovic je duzan da se izjasni o ovom slucaju ako vec nije.

(petak, 06. okt 2017, 19:13)
anonymous [neregistrovani]

Поређење

А кад у Сребреници изрешетају заставу Републике Српске онда не протестују. Треба провести истрагу до краја, треба казнити полицајца ако је пуцао без разлога, али исто тако треба знати да полиција има право употријебити ватрено оружје против сваког ко се на јасан знак не заустави. И у редовним околностима, не само у ванредним.

(petak, 06. okt 2017, 18:50)
Aleksandar [neregistrovani]

Da je obrnuto?

Pitam se samo ako bi ijedan gradjanin izisao na protest da je recimo svercer bio srpske nacionalnosti a policajac te druge?

(petak, 06. okt 2017, 16:47)
anonymous [neregistrovani]

Dokaz

Šta je sa dokazima, koji bi potvrdili izjavu svedoka suvozača? Kakva je izjava policajca i njegovog kolege?