Kad predrasude odlučuju o rađanju umesto majke

Ovih dana, crnogorski javni servis emitovao je priču o ženama koje robuju pritiscima da rode sina. Zbog toga se podvrgavaju rizičnoj genetskoj analizi u ranoj trudnoći i, ako ustanove da nose devojčicu, odlučuju se na abortus. Testove uglavnom rade u beogradskim privatnim klinikama. Ta praksa poznata je srpskoj stručnoj javnosti, ali lekari tvrde da je takvih slučajeva kod nas sve manje.

U emisiji na Radio-televiziji Crne Gore, o tome govori četrdesettrogodišnja žena iz Bijelog Polja koja ima troje dece. Pre deset godina izabrala je komplikovaniji način da rodi sina. U dogovoru sa lekarom, podvrgla se biopsiji horionskih čupica da bi otkrila pol.

"Otvoreno sam otišla kod njega i rekla: ja bih da rodim treće dete, odnosno ja bih da rodim sina. On mi se nasmejao i rekao: dobro, ja ti čestitam na hrabrosti, važi, idemo redom", rekla je Amela iz Bijelog Polja.

U osmoj nedelji trudnoće, ginekolog joj je zakazao intervenciju kod kolege koji ima privatnu praksu.

"U Beogradu sam radila tu biopsiju i imala sam sreću da to samo jednom uradim, iz tog razloga sam i radila, da to bude dečak", navela je Amela.

"Naravno, imali smo saznanja iz medija, ali iz nekih stručnih sastanaka, da se rade takve analize što ste pominjali u cilju određivanja pola. Sa aspekta struke mi to ne možemo nikako podržati, naročito kada imamo u Srbiji, verovatno i u Crnoj Gori, belu kugu", kaže Aleksandar Stefanović, direktor Ginekološko-akušerske klinike KCS.

Biopsija horionskih čupica podrazumeva uzimanje uzorka posteljice u osmoj ili devetoj nedelji trudnoće, a to omogućava da se u zakonskom roku obavi abortus. Testirati se genetski samo zbog saznanja pola nije po zakonu ni u Crnoj Gori, ni kod nas, ali je teško utvrditi zbog čega žena traži uput za tu analizu.

"Niko ne kaže otvoreno, retko ko kaže unapred, a onda ja se grozim. Tek vidimo, možda, kad dođe rezultat, njihovu nameru, tj. zašto su došle. E tada, nekada nam kažu", ističe Dušan Protić, ginekolog i vlasnik privatne klinike.

"Svakako pacijent ima pravo na određene informacije o stanju zdravlja i svog deteta i svog zdravlja. Pitanje je da li će vam reći da je jedini motiv saznanje pola", kaže ginekolog Aleksandar Ljubić.

Tako rizičnoj metodi, crnogorski a i srpski klinički centar pribegavaju samo ako se proceni da je neophodno.

"Svi oni moraju da znaju da su sve to analize koje nose određeni rizik ne samo po trudnoći, one imaju svoj rizik i po majku i po zdravlje majke, može da se unese infekcija, može da dođe do ozbiljnih komplikacija, do gubitka materice i sepse", navodi Aleksandar Stefanović.

Priča o nerođenim devojčicama u Crnoj Gori otvara debatu o stereotipima kojima ne uspevaju da odole ni druge države. Šta kad predrasude odlučuju umesto žene?

"Onda je to svojevrsna psihotrauma za nju i to će se u budućnosti vratiti sa velikim posledicama po njeno funkcionisanje i roditeljsku funkciju", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Medicina je jasna. Besmislena je osuda žena koje rađaju ćerke.

"Ja bih da poručim onima koji žele dečake, ili samo devojčice, da pol zavisi isključivo od tate", ističe Slavića Đukić Dejanović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се