Vojnici i kadeti položili zakletvu

U centrima za obuku Vojske Srbije, vojnici koji su na odsluženje dobrovoljnog vojnog roka došli početkom septembra, kadeti Vojne akademije i VMA i slušaoci klase rezervnih oficira položili su zakletvu otadžbini.

U somborskoj kasarni "Aerodrom" u Prvom centru za obuku svoj zavet Srbiji su zajedno s vojnicima septembarske generacije dali i kadeti 142. klase Vojne akademije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Čestitajući kadetima i vojnicima u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović rekao je da je odbrana otadžbine na ovim prostorima oduvek predstavljala svetu dužnost, pravo i čast.

"Kroz burne periode istorije našeg naroda suština zakletve imala je i imaće uzvišenu i plemenitu vrednost. Država smo slavne istorije, prošlosti, ponosnih i hrabrih ljudi", rekao je Petrović.

Obraćajući se kadetima i vojnicima, on je zatražio od njih da čuvaju uspomenu na velikane naše prošlosti i budu ponosni na to što su potomci slavnih predaka koji su u ratovima za slobodu i čast svoje otadžbine pokazali kako se brane sloboda i nezavisnost.

"Budite ponosni na svoju zemlju da bi se ona ponosila vama. U trajno pamćenje naših naroda urezano je mnogo bitaka, bojeva i ratova. Svaki od njih je priča za sebe, priča o nama, našem shvatanju slobode i života i dostojanstvenog oblika ljudske egzistencije. Mi vojnici nastavljamo svetlu tradiciju našeg naroda i u isto vreme izvršavajući časno dodeljene zadatke, ulivamo sigurnost u miran život svih građana Srbije", rekao je Petrović.

On je takođe naglasio i obavezu starešina da još jednu generaciju vojnika i kadeta uspešno i efikasno vaspitaju na slobodarskim tradicijama našeg naroda i njegove vojske, ali i na ličnom iskustvu profesionalizma i patriotizma stečenom kroz godine karijere.

General Petrović se obratio i roditeljima kadeta kojima se zahvalio što su Vojsci Srbije poverili najvrednije što imaju.

"Budite uvereni da ćemo preduzeti sve što možemo da se vaši sinovi i kćeri, a naši vojnici, u miru školuju i odsluže svoj vojni rok časno i dostojanstveno. Na nama starešinama je odgovornost, briga i najvažniji zadatak da im sačuvamo život i zdravlje, i istovremeno ih uspešno osposobimo za branioce otadžbine", rekao je Petrović.

Na kraju, obraćajući se kadetima i vojnicima septembarske generacije, Petrović im je poželeo da svoj vojni rok odsluže časno i da nikada ne pogaze datu zakletvu, ali i da nikada ne budu u prilici da stečena znanja primenjuju u praksi.

Svečanom činu polaganja zakletve prisustvovali su državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković, predstavnici lokalne samouprave, SPC, Ministarstva unutrašnjih poslova i boračkih organizacija, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji kadeta i vojnika.

U kasarni Drugog centra za obuku "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu zakletvu su položili vojnici na služenju vojnog roka, kadeti 142. klase Vojne akademije i 9. klase Medicinskog fakulteta VMA i slušaoci klase rezervnih oficira generacije "septembar 2017".

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, predstavnici SPC, MUP-a, rodbina i prijatelji kadeta, slušalaca i vojnika i brojni gosti.

Svečanosti polaganja vojničke zakletve u leskovačkoj kasarni "Vojvoda Petar Bojović", gde je zakletvu položilo 130 vojnika, prisustvovali su načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Duško Žarković, načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Dejan Janković, predsednici opština Vlasotince i Bojnik i predstavnici opština Medveđa, Lebane i Crna Trava, zatim predstavnici SPC, MUP-a, škola i drugih institucija i organizacija te roditelji i prijatelji vojnika koji su polagali zakletvu.

Brigadni general Duško Žarković, čestitajući vojnicima na položenoj vojničkoj zakletvi, istakao je da je Vojska Srbije nepokolebljivo posvećena jačanju odbrambenih sposobnosti i izvršavanju svih zadataka koje joj je poverila Republika Srbija, negovanju vojničkih tradicija i čuvanju čvrste veze vojske i naroda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво