Ana Brnabić uručila školama robotiće: Nastavićemo bitku za znanje

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u poseti Čačku i opštini Lučani. U Čačku razgovara sa privrednicima, a prethodno je posetila Osnovnu školu "Preljina" gde je sa ministrom prosvete uručila robotiće u okviru akcije “Bitka za znanje”. Nastavićemo bitku za znanje, bez društvenog konsenzusa o tome mi ne možemo, kao društvo, da nastavimo dalje, poručila je premijerka.

Kodigranje je kampanja sa ciljem uvođenja osnova programiranja za učenike osnovnih škola. Akciju od početka godine aktivno podržava i premijerka Ana Brnabić.

Robote su danas dobile čačanska Gimnazija, kao i osmoletke "Kralj Aleksandar Prvi", "Mića Matović", "Milan Blagojević", "Milinko Kušić", "Preljina", "Stefan Lazarević", "Tatomir Anđelić" iz Mrčajevaca, kao i osmoletke "Leposavić" iz Leposavića i "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice.

Programiranju će đake koji su robotiće danas dobili podučavati deca i nastavnici koji su već ranije dobili ova učila.

Premijerka, koja je u Preljini sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, poručila je da se nastavlja bitka za znanje i to ne samo kroz tu akciju, već i kroz uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, umrežavanje škola, nabavku opreme i edukaciju nastavnika.

"Ova bitka je deo veće akcije koju vlada podržava i u kojoj nam pomažu društveno odgovorni privrednici bez koji ne bismo mogli da umrežimo škole niti da nabavimo opremu", rekla je Brnabićeva.

Ona je posebno zahvalila nastavnicima iz škola koje su dobile donaciju što su se prijavili da učestvuju u akciji jer su pokazali da žele da naprave nešto više od osnovnog plana i programa.

"Time pokazuju odgovornost prema profesiji i želju da decu nauče da analitički razmišljaju, da rešavaju probleme, da se ne plaše da donesu odluke, da ako treba pogreše, ali da iz toga nauče i krenu dalje", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je posebno zahvalila donatoru, privredniku iz Čačka Ostoji Miajloviću i pozvala i druge privrednike da se priključe akciji.

Dodala je da joj je posebno drago što su želju za učešćem u akciji iskazale i škole sa KiM, jer je važno da se pomogne i deci sa Kosmeta.

"Nastavićemo bitku za znanje, bez društvenog konsenzusa o tome mi ne možemo, kao društvo, da nastavimo dalje", zaključila je Brnabićeva.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da je uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta za učenike petog razreda i akcijama poput "Bitke za znanje" napravljen veliki korak, te da je dobro i što je već mnogo škola ušlo u sistem esDnevnik.

Već se prepoznaje da se nešto menja, da to nije samo želja, rekao je Šarčević.

Posebno mu je, kaže, drago što su u sistem esDnevnik ušle i škole sa KiM, tačnije "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, te dodao da mu je žao što nije lično mogao da ih ohrabri, podsetivši da mu je nedavno bio zabranjen ulazak na KiM.

"Želim svim školama u Srbiji da nastavimo ovim putem i sve procese ubrzamo za dobrobit dece", poručio je Šarčević.

Direktor osmoletke "Preljina" Radojle Čolović zahvalio je organizatorima akcije na donaciji, a Ostoja Miajlović, privrednik iz Čačka, koji je zbog pomoći akciji dobio zahvalnicu, poručio je da nekad nije važno koliko sredstava imate, već kako ćete da ih potrosite.

"Ovo je ulaganje u budućnost, u decu i znanje što nikada niko ne može da nam otme", poručio je on.

Pored donacije, danas su gosti škole "Preljina" bili i učenici sa Kosmeta, iz Leposavića i Kosovske Mitrovice, a đaci "Preljine" su premijerki uručili poklon - predmete koje su sami napravili.

Osnovna škola "Preljina" osnovana je davne 1870. godine i jedna je od najstarijih u čačanskom kraju. Trenutno je pohađa 380 učenika.

Ana Brnabić se sastala sa gradskim rukovodstvom u Čačku i privrednicima. Nakon toga, tokom popodneva, posetiće Livnicu u Guči, fabriku namenske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima a posetu završava obilaskom radova na izgradnji zaštitnog nasipa na reci Bjelici, takođe u Lučanima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво