Utvrđeni propusti u radu novobeogradskog Centra za socijalni rad

Vanredni nadzor u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu utvrdio je da je bilo propusta u radu Centra, a time će se dalje baviti Tužilaštvo, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar Đorđević je na konferenciji za novinare rekao da su komunikacija sa lokalnim samoupravama i pitanje bezbednosti dve krucijalne stvari kojima će se Ministarstvo baviti.

Nakon sastanka sa predsednicima centara za socijalni rad na teritoriji cele Srbije, kao i predstavnicima reprezentativnih sindikata u oblasti socijalne zaštite povodom ubistava žena koja su se desila u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici, ministar je novinarima rekao da nije dužnost Ministarstva za rad da krivično goni i otpušta i da odluku o smenama zaposlenih u centrima mora da donese lokalna samouprava koja i postavlja direktore centara.

"Smene mora da pokrene lokalna samouprava, niko neće proći nekažnjeno, vanredni nadzor je izvršen nad radom Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, a nadzor će biti izvršen i u Centru u Rakovici kada se za to steknu uslovi, jer se zaposleni u Centru koji treba da daju izjave nalaze ne lečenju zbog ranjavanja", naveo je Đorđević.

On je dodao da je Ministarstvo izdalo nalog direktorima centara za socijalni rad da se svako ponašanje koje može ugroziti bezbednost radnika i stranaka prijavi policijskim upravama ili stanicama i da se o tome izvesti Ministarstvo.

Đorđević je doneo obavezujuće Uputstvo o načinu realizacije obaveze centara za socijalni rad u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a rekao je i da će Ministarstvo u najkraćem roku uraditi i posebno uputstvo koje se tiče viđanja deteta i roditelja sa kojim ne živi u tzv. "kontrolisanim uslovima".

"Na redu je i profilisanje kadrova i zapošljavanje novih koliko nam budžet dozvoljava, kao i vršenje reorganizacije, da kada se desi prirodni odliv kadrova oni na vreme budu zamenjeni novim", rekao je ministar novinarima.

On je istakao da su sve navedene mere kratkoročne, ali da su dugoročne sistematske mere ono što je potrebno za rešenje problema u korenu.

"Te mere sprovodi celo društvo, kroz obrazovanje, edukaciju. Možda je za sve ovo bilo vreme pre 20 godina, ali mi smo spremni da to uradimo sada", rekao je Đorđević.

Dodao je da je jedna od mera koje bi mogle da pomognu i izjednačavanje mišljenja socijalnog radnika sa tužiocem, kako bi mišljenje socijalnog radnika da li roditelj može da viđa dete ili ne imalo jednaku težinu kao sud.

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Republike Srbije, Mirjana Veković, rekla je da su problemi socijalne zaštite nagomilani i da ne mogu biti rešeni preko noći.

"Postoje četiri goruća problema, to su formiranje saveta, donošenje pravilnika o postupanju u kontrolisanim uslovima, povećanje bezbednosti u centrima za socijalni rad i policijsko obezbeđenje", navela je Vekovićeva.

Ona je ipak istakla pitanje bezbednosti kao goruće rekavši da u traženju rešenja moraju da sarađuju Ministarstvo za rad, MUP i Ministarstvo pravde.

Vekovićeva je dodala i da je institucija "kontrolisanog viđanja" neprepoznata u zakonu.

"Instituciju kontrolisanog viđanja zakon ne prepoznaje, to se radilo zbog poremećenih porodičnih odnosa, nismo imali instrukcije za ponašanje u ovakvim situacijama", istakla je Vekovićeva. 

Ona je apelovala na predstavnike medija da pažljivo izveštavaju o slučajevima te vrste, rekavši da se tu radi o urušavanju kompletnog sistema socijalne zaštite.

"Radnici su preopterećeni, preplavljeni problemima, rade po 18 sati dnevno, greške se prave. Oni su ogorčeni što nisu više pomogli iako su neki od njih i ranjeni, molim vas da zajedno dignemo kredibilitet celom sistemu socijalne zaštite", rekla je Vekovićeva novinarima.

Ona je istakla da ne može da se složi sa merama krivične i disciplinske odgovornosti svojih kolega, kao i da su oni "zatrpani toliko da nekada i ne vide stranku".

Direktor Centra za socijalni rad Pančevo Zoran Albijanić rekao je da se radnici u centrima ne osećaju bezbedno, kao i da je pitanje obezbeđenja na nivou cele Srbije problematično pitanje.

"Mi imamo kakvo-takvo obezbeđenje, ali ako govorimo o svim centrima, to pitanje je jako loše. Izloženi smo duševnim bolesnicima i ne osećamo se bezbedno. Mi ne bežimo od odgovornosti, ali ovde ima više strana koje su umešana i odgovorne, mi nismo jedini", naveo je Albijanić.

Ministarstvo za rad: Naloženo utvrđivanje konkretne odgovornosti 

Komisija Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja konstatovala je propuste u radu novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad ispred koga je pre desetak dana ubijena L. O. i naložila direktoru tog centra da preduzme mere za utvrđivanje konkretne odgovornosti, rečeno je ranije danas agenciji Beta u resornom ministarstvu.

Nadzorom nad stručnim radom novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, Komisija je konstatovala određene propuste u realizaciji stručnih procedura među kojima su i nepotpune procene činjenica bitnih za obim zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i izostanak adekvatne komunikacije između različitih institucija.

U te propuste "spadaju neblagovremeno postupanje i nepotpuno realizovane procene u smislu utvrđivanja svih relevantnih činjenica koje su od bitnog uticaja na obim i sadržaj obezbeđene zaštite žrtava porodičnog nasilja i zaštite najboljeg interesa maloletne dece", saopšteno je Beti u Ministarstvu.

Propusti su, kako navode, "u značajnoj meri bili uslovljeni objektivnim okolnostima, odnosno izostankom adekvatne komunikacije između institucija različitih sistema koje su nadležne za postupanje kada je u pitanju zaštita žrtava nasilja u porodici".

Nadzorom je ukazano na značajne nedostatke u povezivanju i koordinaciji rada institucija sistema u cilju blagovremnog i celovitog reagovanja na pojavu nasilja u porodici i zlostavljanja dece.

Komisija je, kako je saopšteno, naložila direktoru gradskog Centra za socijalni rad Beograd preduzimanje mera za utvrđivanje konkretne odgovornosti rukovodioca odeljenja Novi Beograd i svih stručnjaka koji su bili neposredno angažovani u predmetu porodice L. O. i u roku od 30 dana treba da izveste Ministarstvo.

Pre 11 dana muž (46) je ubio bivšu suprugu ispred Centra za socijalni rad u Ulici Tošin bunar, naočigled troje dece, a slična nesreća dogodila se i pre nekoliko dana u Centru za socijalni rad u Rakovici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво