Stefanović: Stroži uslovi za viđanje deteta – uz brojnije obezbeđenje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštije je osudio ubistvo u Centru za socijalni rad u Rakovici i zatražio najtežu kaznu za počinioca. Naveo je da će država odmah preduzeti određene mere kako bi smanjila rizik od takvih tragedija. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je inspekcija utvrdila da je bilo propusta u slučaju prošlonedeljnog ubistva u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu.

Posle današnjeg ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, održan je hitan sastanak ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ministarke pravde Nele Kuburović i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Stefanović je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da su dogovorene određene aktivnosti čija primena može da dovede do poboljšanja situacije prilikom visokorizičnih susreta kada postoji rizik od neke vrste nasilja koju procenjuju radnici Centra za socijalni rad.

"Pre svega, to se odnosi na pooštravanje uslova, naravno u skladu sa zakonom, koji treba da se ispune da bi neko ko odlukom suda ima pravo da viđa dete u Centru za socijalni rad to mogao da ostvari. Dakle, da li će se doneti određena vrsta propisa da će prvo morati da prođe komisije koje će utvrđivati njegovu ili njenu podobnost da se uopšte nađe u takvom prostoru i na koji način će se to organizovati", objasnio je Stefanović.

Naveo je da će se raditi na boljoj koordinaciji sudova i centara za socijalni rad, blagovremenom obaveštavanju policije o susretima koji imaju visok rizik od nasilja.

"Povećaćemo broj patrola policije u blizini centara za socijalni rad i biće dat nalog od strane ministra Đorđevića za povećanje broja radnika fizičko-tehničkog obezbeđenja koji obezbeđuju centre za socijalni rad", istakao je Stefanović.

Naglasio je da je veoma važno obaveštavanje nadležnih državnih organa o situacijama kada se sumnja da do ovakve vrste nasilja može doći, kako bi se uputili ljudi koji će u saradnji sa radnicima Centra za socijalni rad pokušati da spreče izvršenje bilo kakve vrste krivičnog dela.

"Mi želimo da još jednom najoštrije osudimo ovaj zločin i zbog toga smo i doneli zakon koji se primenjuje od 1. juna, koji treba da nam pomogne u suprotstavljanju nasilju u porodici i da će svi nadležni organi, ali verujem i naše društvo, smoći snage da pokažu da nećemo biti poraženi u ovoj borbi i da žene i deca u našoj zemlji moraju da budu zaštićeni", ukazao je Stefanović.

Tvrdi da država neće dozvoliti da nasilnici budu lako kažnjeni i da "svaki zličinac treba da dobije dugogodišnju kaznu zatvora, jer je to pravda koju žrtve moraju da dobiju".

Upitan da li je ubica imao policijski dosije, ministar je rekao da je osuđivan zbog nelegalnog držanja oružja još 2010. godine, kao i zbog jednog razbojništva.

Takođe, dodao je da su supružnici bili u brakorazvodnoj parnici u kojoj je bilo dosta međusobnih optužbi za sprečavanje viđanja deteta.

Upitan da li bi bilo bolje da je više policajaca u samim centrima, Stefanović je rekao da nema toliko policajaca da mogu da pokriju sve tačke na kojima bi moglo doći do nasilja i poručio da će zatražiti da se u Beogradu poveća broj policajaca od naredne godine.

"To će, uz dobru primenu zakona, pomoći da u značajnoj meri suzbijemo ovakve događaje", rekao je Stefanović.

Vlada sutra o Savetu za sprečavanje nasilja u porodici 

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će sutra na sednici Vlade Srbije na dnevnom redu biti formiranje Saveta za sprečavanje nasilja u porodici, a na osnovu Zakona koji je 1. juna stupio na snagu.

"Cilj saveta biće da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se sprovela bolja koordinacija svih organa koji postupaju i primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i da se blagovremeno isprave njegovi nedostaci, ukoliko se pokažu u praksi", rekla je ministarka pravde. 

Kuburovićeva je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima Stefanovićem i Đorđevićem, a povodom današnjeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici, rekla da i taj sastanak pokazuje da je Vlada spremna da se bori sa nasiljem.

Dodala je da u ovom slučaju, nažalost, novi Zakon o sprečavanju nasilja nije mogao da bude primenjen, jer je reč o brakorazvodnoj parnici koja traje odranije.

Ministar Zoran Đorđević poručio je da će se boriti protiv takvih stvari i da će učiniti sve da se tako nešto više nikada ne dogodi.

Precizirao da su danas povređena i tri radnika Centra za socijalni rad – psiholog Danijela Mihajlov i dva socijalna radnika Vojkan Tomić i Mirjana Nikolić, ali da su oni van životne opasnosti i medicinski zbrinuti na VMA, kao i da je izdao nalog da inspekcija utvrdi da li je bilo propusta u radu i sprovođenju procedura.

Glavni inspektor za nadzor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nadležan za ovaj sektor je već danas izašao na lice mesta, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Ukazao je da je inspekcija utvrdila da je bilo propusta u skorašnjem slučaju kada je u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu ubijena žena i da će odgovorni snositi posledice.

U narednim danima, kako je rekao, Ministarstvo će doneti određene mere u cilju povećanja bezbednosti ustanova socijalne zaštite i ustanova za zbrinjavanje starih lica.

"Uradićemo sve da ovakvih slučajeva više ne bude", zaključio je Đorđević. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво