Parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu

Centralni vidovdanski događaj na Kosovu i Metohiji održan je na Gazimestanu, gde je patrijarh Irinej služio parastos stradalim srpskim junacima u kosovskoj bici 1389 godine.

Parastos je služio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Atanasije je nakon parastosa rekao da se "u beogradskom pašaluku podržavaju nerotkinje i da je Srbiju zahvatio defetizam".

"Čuli smo kada je vladika kosovsko-metohijski i raško-prizrenski delio nagrade srpskim majkama. Srpkinjama sa dvoje, troje, petoro dece i to su majke Jugovića, prave Srpkinje. Nažalost, u isto vreme u beogradskom pašaluku promovišu, ne samo nerotkinje, nego i antirotkinje, koje su protiv srpske dece", rekao je vladika Atanasije.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je na Gazimestanu rekao da je Vidovdan "praznik vere i nade u bolje sutra".

"Ne slavimo mi Vidovdan kao dan poraza. Ovaj praznik predstavlja simbol duha i nacije, ali i vere, nade u bolje sutra. Dok smo ponosni na našu istoriju, naša budućnost je svetla", istakao je Aleksandar Karađorđević.

Okupljeni građani su na Gazimestanu pevali pesme o Kosovu i skandirali "Kosovo je srce Srbije", a skupu su prisustvovali i članovi srpskih desničarskih pokreta.

Okupljanje na Gazimestanu, koje su obezbeđivale snage Kosovske policije, proteklo je bez incidenata, preneo je KiM Radio.

Parastosu je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Kosovo i Metohija nije samo, kako mi to nekada volimo da kažemo, srce već je i duša i obraz celog srpskog naroda. Zato je važno da ovde sa Kosova i Metohije danas poručimo da od naše borbe za Kosovo i Metohiju nikada nećemo odustati ali i da to nije borba samo za teritoriju i kvadratne kilometre, već da je to borba za očuvanje našeg identiteta", rekao je Đurić.

Pre parastosa, u porti Manastira Gračanica služena je sveta Arhijerejska liturgija sa koje je poručeno da treba ohrabriti preostale Srbe da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво