Одржана Видовданска литургија у манастиру Грачаница

Поводом Видовдана у порти манастира Грачаница служена је света архијерејска литургија коју поводом обележавања годишњице Косовске битке, служио је патријарх СПЦ Иринеј уз саслужење свештенства епархије Рашко-призренске. Патријарх позвао Србе да не продају своју дедовину.

Након литургије, у манастирској порти орден "Мајка девет Југовића" додељен је мајкама које имају четворо или више деце. После литургије у манастиру Грачаница, патријарх Иринеј је са свештенством СПЦ служио традиционални помен косовским јунацима на Газиместану.

Патријарх српски Иринеј позвао је Србе који живе на Косоову и Метохији да не напуштају огњиша и не продају земљу која је, како је рекао, натопљена крвљу њихових предака.

Патријарх је у беседи након видовданске литургије у порти манастира Грачаница, рекао да сваки грумен косовске земље говори о страдању, додајући да где је страдање ту је и васкрсење.

"Ми се дивимо онима који су овде остали. Дивимо се њиховој храбрости. Дошли смо да охрабримо вас који живите на овим просторима да ту и останете. Немојте продавати земљу јер је то земља натопљена крвљу предака", рекао је патријарх српски Иринеј.

Додао је и да данас има много сабирања али да је само оно свето код светиња.

"Данас смо се сабрали на ово свето место, нема нас много, слични смо оној птици којој разоре гнездо. Мало нас је остало на овој светој српској земљи. Сваки је педаљ ове земље заливен крвљу", рекао је Иринеј.

Додаје да Видовдан говори да су Срби "народ Божији, народ призван, који Бога носи у себи".

"Ако има дана када сви заједнички мислимо и нешто што нас испуњава то је дан Видовдана. Велики дан када је српски народ доживео свој велики петак, своје распеће. То распеће траје и дан данас. Као народ морамо носити крст који је и наш господ носио. Оно што нам даје вредност то је душа у нама, бесмртна душа", рекао је патријарх.

Каже и да је српски народ доживео свој крст и Велики петак.

"Али након Великог петка долази васкрсење. Ми смо народ који живи на земљи али гледа на небо", казао је патријарх Иринеј.

Након литургије и патријархове беседе дедељено је високо одликовање Српске православне цркве "Орден св. краља Милутина" директору површинских копова Обилић Срђи Ковачевићу за хуманитарни рад и помагање фрескописа у храмовима.

Литургији у Грачаници присуствовало је више стотина верника са Косова и Метохије и из централне Србије, а међу окупљенима је био и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је синоћ присуствовао манифестацији "Видовданско песничко бдење" и концерту Хора и Симфонијског оркестра РТС-а.

Косовска полиција саопштила је јуче да су предузете све мере како би обележавање Видовдана на Косову и Метохији протекао без проблема.

Иначе, главно признање "Златни крст кнеза Лазара" уручен је синоћ песникињи Злати Коцић из Београда, а након "Видовданског песничког бдења".

"Видовдан је опомена да се образ и част не купују, да се земља не продаје, позајмљује или поклања недостојнима", рекла је председница Скупштине Општине Грачаница Бранкица Костић синоћ на свечаној седници одржаној у грачаничком Дому културе у оквиру "Видовданских свечаности 2017".

Председник привременог органа Општине Приштина Љубинко Караџић казао је на седници да у историји српског народа Видовдан 1389. има непобитан значај.

"То је моћан историјски догађај који је пресудио о току наше историје. Овај празник има вредносну оријентацију и тачке ослонца у којима видимо надисторијски смисао. Славимо Видовдан, славимо слободу коју смо вековима војевали. Боримо се за свој језик, писмо, обичаје, име и презиме. Не смемо да се предајемо и клечимо јер на то немамо право", казао је Караџић.

Владика рашко-призренски Теодосије обратио се окупљеним мештанима у великој Сали Дома културе, истакавши да "сви требају да следе пример мученика који су дали животе на Косову Пољу".

"Не смемо да за ово привремено, земаљско, изгубимо оно што је вечно. Господ наш је рекао да је онима који верују у њега, припремљено оно што ухо није чуло и око није видело. Господ је казао 'Буди ми веран и даћу ти венац живота'. Тај венац живота је кнез Лазар примио пострадавши мученички на Косову Пољу", рекао је Владика Теодосије, пренео је портал КиМ Радија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара