Održana Vidovdanska liturgija u manastiru Gračanica

Povodom Vidovdana u porti manastira Gračanica služena je sveta arhijerejska liturgija koju povodom obeležavanja godišnjice Kosovske bitke, služio je patrijarh SPC Irinej uz sasluženje sveštenstva eparhije Raško-prizrenske. Patrijarh pozvao Srbe da ne prodaju svoju dedovinu.

Nakon liturgije, u manastirskoj porti orden "Majka devet Jugovića" dodeljen je majkama koje imaju četvoro ili više dece. Posle liturgije u manastiru Gračanica, patrijarh Irinej je sa sveštenstvom SPC služio tradicionalni pomen kosovskim junacima na Gazimestanu.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe koji žive na Kosoovu i Metohiji da ne napuštaju ognjiša i ne prodaju zemlju koja je, kako je rekao, natopljena krvlju njihovih predaka.

Patrijarh je u besedi nakon vidovdanske liturgije u porti manastira Gračanica, rekao da svaki grumen kosovske zemlje govori o stradanju, dodajući da gde je stradanje tu je i vaskrsenje.

"Mi se divimo onima koji su ovde ostali. Divimo se njihovoj hrabrosti. Došli smo da ohrabrimo vas koji živite na ovim prostorima da tu i ostanete. Nemojte prodavati zemlju jer je to zemlja natopljena krvlju predaka", rekao je patrijarh srpski Irinej.

Dodao je i da danas ima mnogo sabiranja ali da je samo ono sveto kod svetinja.

"Danas smo se sabrali na ovo sveto mesto, nema nas mnogo, slični smo onoj ptici kojoj razore gnezdo. Malo nas je ostalo na ovoj svetoj srpskoj zemlji. Svaki je pedalj ove zemlje zaliven krvlju", rekao je Irinej.

Dodaje da Vidovdan govori da su Srbi "narod Božiji, narod prizvan, koji Boga nosi u sebi".

"Ako ima dana kada svi zajednički mislimo i nešto što nas ispunjava to je dan Vidovdana. Veliki dan kada je srpski narod doživeo svoj veliki petak, svoje raspeće. To raspeće traje i dan danas. Kao narod moramo nositi krst koji je i naš gospod nosio. Ono što nam daje vrednost to je duša u nama, besmrtna duša", rekao je patrijarh.

Kaže i da je srpski narod doživeo svoj krst i Veliki petak.

"Ali nakon Velikog petka dolazi vaskrsenje. Mi smo narod koji živi na zemlji ali gleda na nebo", kazao je patrijarh Irinej.

Nakon liturgije i patrijarhove besede dedeljeno je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve "Orden sv. kralja Milutina" direktoru površinskih kopova Obilić Srđi Kovačeviću za humanitarni rad i pomaganje freskopisa u hramovima.

Liturgiji u Gračanici prisustvovalo je više stotina vernika sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, a među okupljenima je bio i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je sinoć prisustvovao manifestaciji "Vidovdansko pesničko bdenje" i koncertu Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a.

Kosovska policija saopštila je juče da su preduzete sve mere kako bi obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji protekao bez problema.

Inače, glavno priznanje "Zlatni krst kneza Lazara" uručen je sinoć pesnikinji Zlati Kocić iz Beograda, a nakon "Vidovdanskog pesničkog bdenja".

"Vidovdan je opomena da se obraz i čast ne kupuju, da se zemlja ne prodaje, pozajmljuje ili poklanja nedostojnima", rekla je predsednica Skupštine Opštine Gračanica Brankica Kostić sinoć na svečanoj sednici održanoj u gračaničkom Domu kulture u okviru "Vidovdanskih svečanosti 2017".

Predsednik privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić kazao je na sednici da u istoriji srpskog naroda Vidovdan 1389. ima nepobitan značaj.

"To je moćan istorijski događaj koji je presudio o toku naše istorije. Ovaj praznik ima vrednosnu orijentaciju i tačke oslonca u kojima vidimo nadistorijski smisao. Slavimo Vidovdan, slavimo slobodu koju smo vekovima vojevali. Borimo se za svoj jezik, pismo, običaje, ime i prezime. Ne smemo da se predajemo i klečimo jer na to nemamo pravo", kazao je Karadžić.

Vladika raško-prizrenski Teodosije obratio se okupljenim meštanima u velikoj Sali Doma kulture, istakavši da "svi trebaju da slede primer mučenika koji su dali živote na Kosovu Polju".

"Ne smemo da za ovo privremeno, zemaljsko, izgubimo ono što je večno. Gospod naš je rekao da je onima koji veruju u njega, pripremljeno ono što uho nije čulo i oko nije videlo. Gospod je kazao 'Budi mi veran i daću ti venac života'. Taj venac života je knez Lazar primio postradavši mučenički na Kosovu Polju", rekao je Vladika Teodosije, preneo je portal KiM Radija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво