Парастос страдалим српским јунацима на Газиместану

Централни видовдански догађај на Косову и Метохији одржан је на Газиместану, где је патријарх Иринеј служио парастос страдалим српским јунацима у косовској бици 1389 године.

Парастос је служио патријарх српски Иринеј уз саслужење свештенства Српске православне цркве.

Владика Атанасије је након парастоса рекао да се "у београдском пашалуку подржавају нероткиње и да је Србију захватио дефетизам".

"Чули смо када је владика косовско-метохијски и рашко-призренски делио награде српским мајкама. Српкињама са двоје, троје, петоро деце и то су мајке Југовића, праве Српкиње. Нажалост, у исто време у београдском пашалуку промовишу, не само нероткиње, него и антироткиње, које су против српске деце", рекао је владика Атанасије.

Престолонаследник Александар Карађорђевић је на Газиместану рекао да је Видовдан "празник вере и наде у боље сутра".

"Не славимо ми Видовдан као дан пораза. Овај празник представља симбол духа и нације, али и вере, наде у боље сутра. Док смо поносни на нашу историју, наша будућност је светла", истакао је Александар Карађорђевић.

Окупљени грађани су на Газиместану певали песме о Косову и скандирали "Косово је срце Србије", а скупу су присуствовали и чланови српских десничарских покрета.

Окупљање на Газиместану, које су обезбеђивале снаге Косовске полиције, протекло је без инцидената, пренео је КиМ Радио.

Парастосу је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

"Косово и Метохија није само, како ми то некада волимо да кажемо, срце већ је и душа и образ целог српског народа. Зато је важно да овде са Косова и Метохије данас поручимо да од наше борбе за Косово и Метохију никада нећемо одустати али и да то није борба само за територију и квадратне километре, већ да је то борба за очување нашег идентитета", рекао је Ђурић.

Пре парастоса, у порти Манастира Грачаница служена је света Архијерејска литургија са које је поручено да треба охрабрити преостале Србе да остану да живе на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво