Stabilno u poplavljenim mestima u okolini Vršca

Situacija u najugorženijem selu Uljma, u opštini Vršac, od jutros je stabilna. Kiša koja je padala tokom noći nije dodatno pogoršala stanje na terenu, voda se povlači, a u selu i dalje dežuraju pripadnici žandarmerije, policije i vatrogasne službe.

Do sada je 155 ljudi evakuisano iz svojih domova i svi su zbrinuti u kolektivnim smeštajima u Vršcu, Beloj Crkvi i Plandištu, javlja dopisnik RTS-a.

U seoskim domaćinstvima nalaze se vozila sa crpnim stanicama, koja polako izvlače vodu iz dvorišta i domova. Vatrogascima, policijskim službenicima i žandarmeriji pomažu i meštani.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović kaže za RTS da je u ovom trenutku najvažnije da su ugroženi zbrinuti u prihvatnim centrima, snabdeveni hranom, pijaćom vodom, medicinskom negom i svime što je potrebno za normalno funkcionisanje.

"Oni će tamo ostati dok se ne steknu uslovi za njihov bezbedan povratak u svoje domove. Ono što je takođe važno je da su prisutne sve neophodne službe, prioritet ima čišćenje seoske ambulante, kao i škole i ostalih institucija, i sve ono što je neophodno kako bi se život u selu vratio u normalni tok", rekla je Mitrovićeva.

Voda je ušla u više desetina kuća i u pojedinim dostizala nivo od pola metra.

U selu nije bilo struje, jer je poplavljena trafostanica, ali je normalno snabdevanje uspostavljeno danas. Vode još nema, pa su postavljene cisterne kako bi meštani mogli da se snabdeju pijaćom vodom.

Ohrabrujuće je to što u toku dana nisu najavljene nove padavine, koje bi dodatno otežale situaciju, pa se novi poplavni talas ne očekuje.

Obilne padavine i nevreme pogodili su juče okolinu Vršca, a najteže je bilo u mestima Uljma i Šušare, u kojima je poplavljeno više desetina kuća.

Tokom večeri pljuskovi su se sručili i na druga mesta u Srbiji, pa i na Beograd. U Ivanjici je vanredno u pet mesnih zajednica, procenjuje se da je šteta velika. Delimično je bio poplavljen i auto-put Beograd–Niš kod Umčara.

Nekoliko kuća ugroženo je i u naselju Kovači u Kraljevu gde se izlio Kovački potok. Na većem delu puta Kraljevo–Goč voda je nanela zemlju i mulj na saobraćajnicu, a mestimično i duž Ibarske magistrale, javljaju dopisnici RTS-a.

U međuvremenu su odroni s puta raščišćeni.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара