Aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine

Savet za nacionalne manjine saopštava da je posle 15 godina ponovo aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine. Osim sredstava koje saveti manjina dobijaju od Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dobiće i dodatna sredstva Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u iznosu od 1.800.000 dinara – namenjena finansiranju projekata iz oblasti kulture, informisanja i obrazovanja.

Današnjom sednicom Saveta za nacionalne manjine predsedavala je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici ministarstava spoljnih poslova, pravde, kulture i informisanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

"Izuzetno je važno što je na današnjoj sednici, nakon 15 godina, aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine, sa budžetskog razdela Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Osim redovnih sredstava koje Saveti nacionalnih manjina već dobijaju od Kancelarije za ljudska i manjinska prava, opredeljena su i dodatna sredstva u iznosu od 1.800.000 dinara namenjena finansiranju projekata iz oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina u Srbiji", izjavila je Brnabićeva.

Sednica je održana u konstruktivnoj atmosferi i uz aktivno učešće svih prisutnih predstavnika nacionalnih manjina.

"Važno je naglasiti da je postignut dogovor o načinu izveštavanja o implementaciji Akcionog plana. Za sutra je zakazana obuka namenjena savetima nacionalnih manjina na temu projekata koje finansira EU u organizaciji Kancelarije za evropske integracije", izjavila je Brnabićeva po završetku sednice kojom je predsedavala.

Predsednik mađarskog nacionalnog saveta, Jene Hajnal, rekao je da nacionalni saveti izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost ustupcima učinjenim u cilju njihove inkluzije u praćenju ostvarivanja aktivnosti iz manjinskog akcionog plana, kao i spremnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za ljudska i manjinska prava da izmenom metodologije po ovom pitanju stvore partnerski odnos sa nacionalnim savetima.

Na sednici su razmatrana najznačajnija pitanja za unapređenje prava nacionalnih manjina. Članovima Saveta predstavljeni su prvi i drugi Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za manjine, sprovedene i planirane aktivnosti državnih organa, kao i zakonska rešenja na čijim se izmenama i dopunama trenutno radi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара