Šarčević o prioritetima Ministarstva obrazovanja

Dva ključna zadatka Ministarstva prosvete u ovom trenutku su zakoni i priprema za nove nastavne planove i programe na tri nivoa, prvi i peti osnovne i prvi srednje škole, koji slede od 2018, rekao je ministar Mladen Šarčević tokom boravka u Prijeolju i Priboju, gde je razgovarao sa predsednicima tih opština.

Mladen Šarčević je u razgovoru sa predsednikom prijepoljske opštine Dragoljubom Zindovićem rekao da je ove godine zbog informatike, preduzetništva i sporta redizajniran peti razred, ali, dodaje, to je samo početak.

"Novi nastavni planovi i programi na tri nivoa, prvi i peti osnovne, i prvi srednje škole, slede od 2018. Sada intenzivno radimo na pripremi tih planova", rekao je Šarčević.

Zindović je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, ukazao na izraženu migraciju i nastojanje lokalne samouprave da mlade obrazovane ljude vrati iz velikih gradova i zadrži ih u Prijepolju.

"Svesni smo značaja obrazovanja i nadamo se da ćete uspeti u namerama da reformišete sistem", rekao je Zindović.

Nakon sastanka ministar je posetio Tehničku školu Prijepolje u kojoj će naredne školske godine učenici imati priliku da pohađaju redizajnirani profil modni krojač.

Sastanku u školi prisustvovali su predstavnici kompanija tekstilne industrije koje su zainteresovane za saradnju sa školom kroz dualno obrazovanje.

Tom prilikom savetnica ministra Gabrijela Grujić pohvalila je intenzivni kontakt i istakla da je 12 kompanija iz regiona zainteresovano da sarađuje sa obrazovnim sistemom.

"Pre osam meseci zatekli smo 18 škola u sistemu dualnog i preduzetničkog obrazovanja, danas imamo oko 100. Upravo je to činjenica koja najbolje govori koliko smo odgovorno i ozbiljno pristupili zadatku. Podigli smo sistem i sada jasno da je dualno i preduzetničko obrazovanje budućnost Srbije", istakla je Grujićeva.

Dualno obrazovanje bila je i tema sastanka sa predsednikom opštine Priboj i razlog posete Mašinsko elektrotehničkoj školi.

Tokom sastanaka Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, rekao je da se razmišlja o ideji da se ne stipendiraju samo najbolji učenici već i oni koji bi upisivali deficitarna zanimanja.

Rvović je istakao da Vlada Srbije i lokalna samouprava ulažu mnogo napora u privredi oporavak opštine i slučaj FAP i da je važno da se obezbede uslovi da oporavak privrede prati i razvoj obrazovanja.

Milenko Tomanović, direktor Mašinsko elektrotehničke škole, givoreći o nekada uspešnoj školi koja je obrazovala kvalitetne kadrove za privredu iz Priboja i regiona, naglasio je da broj učenika iz godinu u godinu opada i da je umesto nekadašnjih 30 sada u školi 16 odeljenja.

"Uprkos tome kvalitet nastave nije opao, naprotiv, ulagali smo kroz razne projekte u opremu kako bi deca imala odgovorajuće znanje. Pa smo spremni da pratimo uzlaznu putanju privrede", rekao je Tomanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво