Polovina škola u Srbiji podržava uvođenje uniformi

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da prvi rezultati ankete o uvođenju uniformi u škole pokazuju da 50 odsto škola, odnosno roditelja, podržava taj predlog.

Mladen Šarčević navodi da Ministarstvo prosvete želi da uniforme u škole budu uvedene na bazi dobrovoljnosti, dok se ne stvori "kritična masa i uniforme ne uvedu u sve škole".

Oni koji su se izjasnili protiv uniformi svoj stav najčešće pravdaju finansijskim momentom i da je to dodatni namet na roditelje, a manji deo ima otpor jer smatraju da je to vraćanje kecelja iz perioda socijalizma.

"To nije klasična kecelja, to je dobra unificirana školska odeća. U celom svetu koji brine o obrazovanju, u SAD, u Kini, postoji dres-kod ponašanja i oblačenja u školi", objasnio je ministar prosvete za Tanjug.

Polemika se najčešće vodi oko toga ko će da plati uvođenje uniformi, a Šarčević ističe da se taj problem može lako prevazići. Navodi da se javljaju kompanije koje žele da budu sponzori, lokalne samouprave, a i same škole, koje iz ličnih prihoda mogu da finansiraju uvođenje uniformi.

"Ne želimo nikoga silom da nateramo na taj projekat. Ako od septembra uniforme uvedemo u 50 do 60 odsto škola, a u toku naredne školske godine da dođemo do više od 75 odsto, onda smo pogodili metu", istakao je ministar.

U Osnovnoj škole "Aleksa Šantić" u Kaluđerici učenici nižih razreda uniforme nose od 2011. godine, kada je otvorena nova osnovna škola "Miloje Vasić", a deo učenika prešao u nju.

Direktor škole Radivoje Miljić navodi da je predložio Savetu roditelja uvođenje uniformi, što je jednoglasno prihvaćeno.

"Preuzeli smo na sebe kupovinu uniformi da se roditelji ne bi trošili", kaže Miljić za Tanjug i dodaje da je uniforma važan deo sazrevanja učenika i zaštitni znak jedne škole.

Ističe da je plan da od septembra uniforme budu uvedene za učenike viših razreda osnovne škole, ali i za nastavnike.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво