Radoš Bajić: RTS na našem daljinskom

Hoćemo li im dozvoliti da nam prave raspored po našoj kući, po našoj dnevnoj sobi, po našem mozgu i po našim životima. Ja neću. (Autorski tekst Radoša Bajića pisan za dnevni list "Politika" prenosimo u integralnoj verziji.)

Stvarno nemam ništa protiv kablovske televizije N1. Jednom sam čak bio i njihov gost. Mislim da imaju odičan informativni program. Takođe, nemam nijedan razlog da budem mrzovoljan ni prema koncernu SBB.

Cenim i poštujem svaki uspeh i prosperitet. Te tako i pozdravljam veliki prodor u svet telekomunikacijskog biznisa uvaženog gospodina Šolaka, osnivača i prvog vlasnika SBB-a, – koga možda i poznajem? 

Ne samo zbog toga što je rođen u Kragujevcu. Zbilja se ne sećam? Srbija je velika samo u narodnoj pesmi – svi se mi ovde poznajemo. Ukoliko gospodin Šolak danas uopšte ima bilo kakve veze, ili bilo kakvu mentalnu, ili bilo kakvu drugu vezu sa Srbijom? Preko četrdeset godina vučem šerpe po pesku srpskog medijskog posla, glumim, pišem, režiram, produciram – znam i upoznao sam mnoge ljude.

Osamdesetih godina prošlog veka, kada je buknula ekspanzija video-klubova i video-rikordera, koji su se delili preko sindikata – mnogi su počeli u garažama. Neki su nestali sa scene, a neki su se vinuli u najviše i najsvetlije sazvežđe svetskog medijskog posla.

Elem, sa čovekom koji je eminencija srpskog kablovskog i telekomunikacionog biznisa, nikad nisam popio kafu. Sem što sam kablovski pretplatnik SBB-a – niti sam mu dao, a kamoli uzeo jedan njegov dinar. Ili, bolje da kažem – dolar, s obzirom na to da je američki KKR fond svojevremeno kupio, ili kako se u žargonu krupnog biznisa prikladnije kaže – preuzeo kompaniju SBB, čiji je vlasnik pomenuti gospodin.

I da nisam bio posebno zainteresovan, a nisam, sve sam to morao da saznam jer je to bio jedan od najvećih poslovno-finansijskih transfera koji su srpska pamet i preduzetništvo napravili sa multinacionalnim svetskim, to jest američkim medijskim gigantima.

Kad tome priključimo malo dodatnog straha u kostima usled činjenice da je prvi čovek i gazda celog sistema KKR fonda, pa i Šolakov gazda, general Dejvid Petreus, bivši prvi čovek američke CIA, a koliko vidimo i veoma blizak predsedniku SAD Donaldu Trampu, onda nam preostaje samo da držimo jezik za zubima, ili da, ako to bude neophodno, menjamo žute gaće.

Dakle, Bačka je mirna. Čak bi rekao da je nirvana. Svi imamo kablovsku televiziju, svi bezgranično i neodoljivo koristimo mobilnu i svaku drugu telefoniju, svaka srpska vlada vapi za stranim investitorima, za ulaganjima u IT sektor pogotovu.

Srbija stremi ka Evropskoj uniji, čiju zakonomernost legitimišu otvorena tržišta i slobodni protok ljudi, ideja i kapitala. Sve je to divno, zlatno i bajno – da kao mali narod, kao državica na staklenim nogama koja se kobelja i teškom mukom nalazi na globusu sveta – nismo izloženi najtežem i najdrastičnijem obliku ekonomskog i svakog drugog imperijalizma.

Sve što ima atribut nacionalog izloženo je tlačenju, nipodaštavanju, gaženju i guranju u drugi plan. A najnovija manifestacija i pokazna vežba našeg ropstva dogodila se ovih dana, kada je po bahatom modelu medijskog imperijalizma na kaubojski način, kablovski operator SBB sa mesta broj jedan na našim daljinskim upravljačima pomerio Radio-televiziju Srbije!?

Čak i da je po regulativi i zakonu koji ne vredi ni pominjati, jer ko ga još u Srbiji poštuje, bilo moguće da privatna multinacionalna kompanija učini tako nešto, sve deluje uvredljivo i bahato, nadmeno i nasilnički!

Moguće je da cela ova stvar i nema neke veze sa pomenutim gospodinom Šolakom? Nije ovo jedini primer na kojem se ponovo uveravamo da su mnoge stvari otišle predaleko? Da smo prodali dušu đavolu i veru za večeru? Da je Srbija postala zemlja čuda u kojoj je sve moguće?

Pa je onima koji nas rasparčavaju i usitnjavaju, koji nam otimaju teritorije, imanja, resurse, rudna bogatstva, kulturne spomenike, istorijsko nasleđe, kulturni identitet – sve to malo, te hoće da nam uzmu i dušu? A mi se još opasuljili nismo? Pijemo njihova zaslađena pića, oni flaširaju, pakuju i prodaju nam našu vodu sa naših izvora, jedemo hranu koju oni neće u svojim marketima, vozimo automobile koje oni sklanjaju sa svojih auto-puteva... I šta još ne.

Postajemo robovi i taoci globalnog modela življenja koji su oni smislili za nas i postajemo prijemčivi za sva zla i sve poroke koje nam liferuju...

Kada sam pre šest godina boravio u Australiji kao gost srpske etničke zajednice, uverio sam se koliki neprocenjivi značaj za nacionalno opstajanje i očuvanje srpskog identiteta ima RTS i njegov satelitski program. Živa reč, ćirilica, pesma, folklor, kulturno nasleđe...

Kada je grčka TV mreža pre nekoliko godina svoju televiziju nazavala Prva srpska televizija – pamtim kako je reagovao počivši Aleksandar Tijanić, tadašnji prvi čovek Javnog servisa.

Hoćemo li mi danas – da naspram nepristojnosti i bahatosti mulitinacionalnih interesnih medijskih grupacija koje nas ponižavaju –  da ostavimo samog generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića?

Hoćemo li im dozvoliti da nam prave raspored po našoj kući, po našoj dnevnoj sobi, po našem mozgu i po našim životima. Ja neću.

Otkazaću ugovor o korišćenju kablovske televizije SBB-u.

Nažalost – samo to mogu.

broj komentara 30 pošalji komentar
(utorak, 21. mar 2017, 07:48)
anonymous [neregistrovani]

Ако ти гост уређује кућу ,ти си крив што си му то дозволио а не гост!

Па зашто не реагује Радио дифузна агенција Србије или ко је већ надлежан за то, а ако они неће требало би неко изнад њих. Ако ми нећемо сами да уређујемо своју кућу онда ће то неко други али не онако како би то ми желели, као и у овом случају. Тако је то и у животу.

(utorak, 21. mar 2017, 07:25)
Spiridon [neregistrovani]

Otkazi ugovor

Radose,

Najbolje sto si mogao da uradis, OTKAZES UGOVOR.
Ja cu to isto uraditi.
Imas nekog mladom prijatelja IT strucnjaka koji ce na
drustvenim mrezama da promovise tvoju odluku i
napravi akciju pod sloganom Otkazi ugovor sa SBB.

(utorak, 21. mar 2017, 07:11)
anonymous [neregistrovani]

Nazalost...

Sve što vam se dogadja u Srbiji, to ste manje više sami sebi dozvolili i priredili. Kao što reče Radoš, onaj koji pravi "nered po tudjoj kući"..., se izbacuje iz nje. I to po kratkom postupku, da dodam ja. Medjutim, to izgleda ne zavisi uvek od domaćina.

(utorak, 21. mar 2017, 03:42)
anonymous [neregistrovani]

Свака част Радашине.

Један сте од врло ретких који је дигао глас и схватио шта се дешава.Нажалост многи не схватају и несмију да проговоре.Највише ме нервира кад се возим старим путем за Нови Сад па видим имена фирми и страшан неукус и ругло на енглеском иако живим напољу преко 20 година.
Такав кич је на цијелом Балкану и непоштивање властитог језика и писма.

(ponedeljak, 20. mar 2017, 21:49)
Милун Сенхајзер [neregistrovani]

Радоше Бајићу ...

Радоше Бајићу ,брате,Србине.

(ponedeljak, 20. mar 2017, 21:08)
anonymous [neregistrovani]

Na RTSu

Emisija/serija Volim srbiju...gledamo obavezno kompletna moja petoclana familija iz Novog Sada....to je dusa naseg naroda..nema realitija koji tu vrednost koju RTS prenosi narodu.moze sasjeniti...cestitke..narod voli ono sto vredi...ostali nek "odu na farmu gdje pripadaju"...hvala!

(ponedeljak, 20. mar 2017, 19:50)
Miki RS [neregistrovani]

Samo RTS

Pozdrav iz daleke Svedske. Kako dodjemo kuci sa poslova gdje i ja i supruga imamo odgovorne funkcije jedini tv-program koji gledamo na tv-u je RTS SAT.

(ponedeljak, 20. mar 2017, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

@Br1

Boksovi digitalne tv preko kabla ne dozvoljavaju stelovanje redosleda programa. Vec to odredi provajder, ovde SBB. Imam iskustva koje kuda po svetu vec od davne 1998 godine gde to nije jos ni postojalo u Srbiji.
Moguce je odrediti jednu listu favorita odredjene velicine, ali u tom slucaju ako vam se gleda nesto van te liste mora redosled da se ukine. Davno je to bilo kada se moglo to tako raditi. Ne znam kako to ide sa privatnim kablovskim prijemnicima? Svakako sa SBB-ovim, TotalTV i drugim nije moguce. I podrzam tako sto je gospodin Bajic rekao i skidam mu kapu. Ako hoces da te cuju moras da ih udaris za dzep. Jedino tako mozemo svoju slobodu da vratimo.

(ponedeljak, 20. mar 2017, 17:17)
anonymous [neregistrovani]

ja uradio ovako

ja sam podesio daljinski ovako:
1.RTS 1
2.RTS 2
3.RTS 3
4.RTV 1
5.RTV 2
...
...

(ponedeljak, 20. mar 2017, 17:07)
anonymous [neregistrovani]

Чекамо....

А где је наставак "Равне Горе"? Јел ти је забранио неко да снимаш?