Janković: Ja sam svoju misiju završio

Institucije su te koje čuvaju dostojanstvo građana, čuvajmo ih, čuvajmo Zaštitnika građana, trebaće nam, poručio je ombudsman Saša Janković dodajući da je svoji misiju tu zavšrio.

Institucija Zaštitnika građana obeležila je deset godina postojanja i rada, a ombudsman Saša Janković je pozvao da se čuva institucija Zaštitnika građana, poručivši da je on svoju misiju tu završio.

"Srbija danas ima instituciju. Institucije su te koje čuvaju dostojanstvo građana, čuvajmo ih, čuvajmo Zaštitnika građana, trebaće nam, a ja sam svoju misiju ovde završio", rekao je Janković.

Podsetio je da je pre deset godina podneo zakletvu u Skupštini i da je tada Srbija dobila Zaštitnika građana.

"To je bila predstava. Naša zemlja je imala uslov pristupanja jednoj međunarodnoj organizaciji, a niko nije verovao i znao šta je Zaštitnik građana. Krenuli smo na način posut trnjem", podsetio je Janković pozivajući svoje saradnike da stanu pored njega uz konstataciju da su svi oni zaslužni za uspeh koji je ta institucija postigla.

Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković je rekao da se toj instituciji u protekloj dekadi neposredno obratilo više od 100.000 građana, a da mu je podneto desetine hiljada formalnih pritužbi.

"Pre deset godina mnogi rukovodioci i zaposleni u organima vlasti sa negodovanjem su prihvatali to da neki nezavisni organ treba da kontroliše zakonitosti i pravilnost njihovog rada. Danas većina njih ukazuje poštovanje radu i doprinosu Zaštitnika građana shvatajući kao zajedničko postignuće unapređenje i ostvarivanje prava građana", rekao je Janković.

Dodao je i da je na osnovu desetak hiljada kontrolisanih postupaka i preventivnih poseta organima vlasti upućeno na hiljade preporuka za otklanjanje nedostataka u radu, ali da ohrabruje da su, iako se preporuke Zaštitnika građana ne mogu prinudno izvršiti, nadležni organi sproveli oko 80 odsto upućenih preporuka.

"Za proteklih deset godina (Saša) Janković je sa stručnom službom prbližio građanima najsvetlije tekovine civilizacije - pravnu državu, vladavinu prava i ljudska prava. Sopstvenom hrabrošću ohrabrio je građane da istraju u zahtevima za ostvarivanje svojih prava", zaključio je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je rekao da je za deset godina Srbija dobila respektabilnu instituciju.

"Važno je to što je institucija Zaštitnik građana pravljena kao institucija građana i što se nije sve svodilo na prepoznavanje kroz jedno apstraktno ime, nego što je kuća na čelu sa Jankovićem insistirala na što tešnjoj, jačoj i direktnijoj komunikaciji i korelaciji sa građanima, i što je u tome uspevala", rekao je Šabić dodajući da je važno što Srbija ima instituciju ombudsmana.

Navodeći da nije tajna da Janković u krajnje dogledno vreme neće više obavljati funkciju ombudsmana, Šabić je istakao da je najvažnije to što će i odlaskom Jankovića, čiji je doprinos u uspostavljanju institucije bio ogroman i važan, Srbija imati tu instituciju.

"Neko će morati ozbiljno da se potrudi kada njeno postojanje i egzistiranje dovede u pitanje. Iskreno želim da verujem da niko nije spreman da trud ulaže u nešto tako besmisleno", rekao je Šabić.

Obeležavanju prvih deset godina Zaštitnika građana prisustvovali su političari, između ostalih, lideri DS-a Dragan Šutanovac, SDS-a Boris Tadić, Pokreta Dveri Boško Obradović, LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, ambasadori Nemačke i SAD Aksel Ditman i Kajl Skot, ombudsmani iz regiona, predstavnici neavisnih tela, međunarodnih i nevladinih organizacija, novinari...

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво