Reke pod ledom, zarobljene barže na Dunavu kod Smedereva

Posle šest ledenih dana sneg je prestao da pada, a temperatura počinje da se približava nuli. U 13 opština i dalje je na snazi vanredna situacija. Na Pešterskoj visoravni je bez vode oko 1.800 ljudi. U opštini Vladičin Han se još ne može do nekoliko sela. Sve reke u Vojvodini su prekrivene ledom. Đaci su posle produženog božićnog raspusta krenuli u školu, osim u 15 opština, gde je nastava odložena. Do sada evakuisano 145 a spaseno šest osoba.

19.30 - Sve reke u Vojvodini su okovane ledom debljine od 10 do 15 centimetara, ali voda ispod leda normalno teče. Na Tisi kod Novog Bečeja oko 50 čamaca, brodića i splavova ostalo je zarobljeno.

19.00 - AMSS saopštava da je na Crnom Vrhu snežna mećava, kao i da vetar otežava prohodnost puteva na području Negotina. Sumaglica je prisutna na teritoriji Valjeva, Kraljeva, Niša i Vranja, ali bezbednost u vožnji nije ugrožena.

17.45 – Grad Beograd se za ovu zimu pripremao kao nikada do sada i dočekao ju je spreman, a svi problemi koji se dešavaju usled ledenog talasa se rešavaju, poručio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

17.00 – U opštinu Sjenica upućene su dve cisterne za vodu radi vodosnabdevanja stanovništva na zahtev Štaba za vanredne situacije.

15.00 –  Na plovnom putu Dunava kod Smedereva zarobljeno 30 barži pod različitim zastavama. Pod ledom 80 odsto reke, posada bezbedna, javlja izveštač RTS-a.

14.00 – Do sada je u svim intervencijama iz smetova evakuisano 145 a spaseno šest osoba, saopštio je MUP.

13.00 – Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice MUP-a dostavili su neophodnu hranu, vodu i lekove meštanima Bele stene, na rečnoj adi na Dunavu kod Pančeva. Juče je evakuisan meštanin iz sela Šošanice kod Kraljeva i prebačen u zdravstveni centar.

12.00 – Do najudaljenijih sela u opštini Blace može se samo peške. Mehanizacija čisti puteve, probijajući se kroz smetove visoke i do pet metara. U Bosilegrad stigla nafta za mašine koje probijaju smetove.

11.35 – Između Žeželjevog mosta i Mosta slobode na Dunavu u Novom Sadu, ponovo se formirao ledeni čep, zbog čega je u zoni Novog Sada, na deonici dugoj 14,7 kilometra, proglašena vanredna odbrana od zagušenja ledom.

10.50 – Otklonjen kvar na magistralnom toplovodu, u centru Beograda. Građani koji su juče ostali bez grejanja mogu uskoro da očekuju tople radijatore.

Debljina leda na rekama na kojima je obustavljena plovidba je 15 centimetara. Pokrenut je ledolomac "Greben", koji probija ledene čepove na Dunavu, od Kladova do Brnjice kod Golupca.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da se nastavlja evakuacija i doturanje lekova. Od početka ledenog talasa evakuisano je 146 lica i izvučeno 73 vozila.

Marić kaže da je teško na jugu Srbije i da je najveći broj intervencija bio na teritoriji Vranja. Rekao je da je teško i na Pešterskoj visoravni. Kako je naveo, situacija sa strujom je povoljna, a kvarovi se otklanjaju u hodu.

Dodaje da od lokalnih samouprava u kojima je na snazi vanredna situacija zavisi kada će ona biti ukinuta, odnosno, to će se desiti na osnovu njihove procene.

Naveo je da je Vlada odobrila pomoć u nafti i dodao da veruje da će blago otopljenje ići u prilog bržeg raščišćavanja puteva.

Sve velike reke su još pod ledom. Plovidba je obustavljena na Tisi, Savi, Dunavu. Kod Velikog Gradišta je zarobljeno nekoliko stranih i domaćih brodova.

Marić ističe da se od prvog trenutka ozbiljno pristupa nadgledanju leda na rekama i da će se reagovati na najbolji mogući način.

Dodao je da ova zima nije odmakla daleko i da nas čeka još mnogo hladnih i ledenih dana.

"Izgurali smo mi i teže stvari. Izguraćemo i ovo. Ovo je prilika da ljudi pokažu solidarnost, da se pomaže najugroženijim sugrađanima", rekao je Marić i zahvalio je spasiocima, za koje je rekao da rade sjajan posao.

Apelovao je na građane da slušaju savete nadležnih organa.

Do najudaljenijih podjastrebačkih i podkopaoničkih sela u opštini Blace, ovih dana može se samo peške. Šesnaest mašina raščišćava seoske puteve, probijajući smetove visoke i do pet metara.

I dalje teško i u okolini Bosilegarda, u koji je stigla nafta za mašine koje probijaju smetove na seoskim putevima ka mahalama na jugoistoku zemlje. Na krajnjem jugoistoku Srbije mehanizacija će biti na terenu sve dok se ne očisti i poslednji metar puta do 400 najugroženijih meštana opštine  Bosilegrad.

Zbog vanrednih vremenskih uslova, odlukom lokalnih vlasti, nastava u osnovnim i srednjim školama juče nije počela u opštinama Dimitrovgrad, Babušnica, Žabari, Mionica, Medveđa, Trgovište, Surdulica, Vladičin Han, Sjenica, Štrpce, Gnjilane, Gora, Ivanjica i u gradu Novom Pazaru.

Snega ima najviše na Kopaoniku – 59 centimetara. Do kraja dana suvo i malo toplije.

Situacija u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Srbiji je pod kontrolom, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ističući da preduzima sve potrebne mere kako bi se obezbedilo nesmetano odvijanje saobraćaja.

U toku noći, najpre na severu, očekuje se novo naoblačenje s kišom, koja će se ponegde lediti pri tlu. Na planinama sneg. Sutra će kiša preći u susnežicu i u nižim predelima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво