Muzička škola utočište mladih u Kosovskom Pomoravlju

Muzička škola "Stevan Hristić" iz Gnjilana, osnovana 1979. godine, nastavila je da radi i van svog sedišta. U novoj zgradi, u obližnjem Stanišoru, gde profesori dolaze iz Niša, Leskovca, Vranja i Beograda.

Da će zvuci klavira, gitare, flaute i drugih instrumenata privući veliki broj dece i učenika u selu nadomak Gnjilana, malo ko je u to mogao da poveruje. Ali, zahvaljujući entuzijazmu pojedinih Gnjilanaca, škola uspešno radi. Postala je centar okupljanja mladih tog kraja.

"Kada sam video iz kojih krajeva i kojih sredina deca dolaze ovde u školu, ja sam rekao svaka im čast", navodi profesor gitare Ivan Stojanović.

Muzičku školu "Stevan Hristić" u Stanišoru pohađa blizu petsto učenika. Mališani iz gotovo svih sela Kosovskog Pomoravlja sa radošću dolaze na nastavu. Škola je počela da radi 2004. godine i od tada je život u ovom kraju dobio novi smisao.

"Mnogo je divno svirati neki instrument, bilo koji, ja sam se opredelila za violinu i jako sam srećna", kaže učenica Anđela Ivanović.

Njena drugarica Biljana Mirković naglašava da iz njihove škole mogu da izađu talentovani učenici koji mogu nešto da postignu.

Direktor škole Ivan Jovanović ističe da su u početku radili u teškim uslovima.

"U početku nismo imali struju, rad je bio pod svećama. Onda mi tu decu koja provode vreme ovde, odnosno časove, vežbanje pod svetlom sveće, pošaljemo na takmičenje u Srbiji i oni donesu nagrade", objašnjava Jovanović.

U nebezbednim životnim uslovima ne izostaju ni pretnje, ali volja ove dece nadjačava probleme. Muzika je za njih izlazak iz stvarnosti, a želja jednog dečaka je da održi koncert na Kolarcu. I ne samo to.

"Želeo bih da imamo makar ista prava kao i Albanci, da smo ravnopravni. Mi nemamo slobodu kretanja, zbog toga smo odsečeni od sveta", ukazuje Stevan Stanojković.

Do sada su osvojili brojne nagrade na republičkim takmičenjima, kao i na Festivalu muzičkih i baletskih škola. Ponosno ističu da sarađuju sa beogradskom filharmonijom.

"Gostovao sam na koncertu Dejana Petrovića i njegovog benda u Sava centru. To mi je najdraži od svih nastupa, pre svega jer je on mene posetio u Livoču i poklonio mi je trubu", navodi učenik škole Aleksandar Antić.

Zamenik direktora Saša Milošević kaže da su uspeli da naprave savremenu školu.

"Uspeli smo da napravimo savremenu školu što ona danas i jeste, dobro opremljena svim nastavnim sredstvima sa mladim kadrom, voljnim da radi, da stvara uspehe", zaključuje Milošević.

Pred njima mnoštvo planova. Dok čekaju da im se snovi ostvare, zvuci njihovih instrumenata daju nadu meštanima da će ostati u Kosovskom Pomoravlju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво