Ombudsman o informisanosti na jezicima manjina

Privatizacijom su ugašeni mnogi mediji koji su garantovali ustavno pravo nacionalnih manjina, ocenio je danas ombudsman Saša Janković dodajući da je i to razlog zbog kojeg baš ne možemo biti zadovoljni informisanjem na jezicima manjina.

Uz opasku da se teško moglo očekivati da se "u skopu svih dešavanja generalno u medijima" izdvoje mediji nacionalnih manjina, oni na jezicima nacionalne manjine i koji se bave problemom nacionalnih manjina, Janković navodi da je Izveštaj o informisanju na jezicima manjina pokušao da sagleda kakve su efekte doneli novi propisi, kakve delovanje državnih organa i kako to sve izgleda iz najosnovnije perspektive.

Konačni rezultat, međutim, kako je ocenio, ne nudi razloge za zadovoljstvo.

Objašnjava da su poslednji događaji na neki način ugrozili i samo postojanje informisanja na jezicima nacionalnih manjina, pre svega zato što su se u praksi najviše ticali lokalnih medija.

U tom je smislu navodi da je privatizacija medija zahvatila praktično 74 javna informativna preduzeća, a da je poslednjih talas zahvatio lokalne medije koji se uglavnom bave informisanjem nacionalnih manjina.

"Informisani pripadnici nacionalnih manjina su integrisani u društvu i državu, a istovremeno pripadnici većine, koji žive u sredinama gde većinu predstavljaju pripadnici nacionalnih manjina, ne mogu živeti na normalan i pristojan način i integrisani u svoju lokalnu sredinu, ako nemaju informacije koje nijihova većina želi da zna", objasnio je Janković.

Kako je primetio, samo ravnoteža takve vrste obezbeđuje skladan život svih građana, zbog čega je i pozvao prestavnike vlasti da sa pažnjom pročitaju izveštaj i sprovedu date preporuke, ocenivši da izveštaj nudi niz konkretnih preporuka različitim nivoima vlasti i medijskog organizovanja...

Cilj izveštaja je, kako kaže, da se na osnovu prikupljenih podataka i utvrđenih činjenca, pravovremeno skrene pažnja nadležnim organima na nepravilnosti i probleme u praksi nakon privatizacije, te da se ponude predlozi za unapređenje stanja kako bi se postiglo da se informisanje na manjinskom jeziku ostvaruje na način koji zadovoljava potrebe pripadnika nacionalnih manjina.

U izveštaju se nalaze i preporuke Zaštitnika građana prema kojima, između ostalog, RTS treba bez odlaganja da omogući nacionalnim manjinama da prate određene programske celine na svom maternjem jeziku i pismu, posebno na jezicima onih nacionalnih manjina kojima to nije obezbeđeno do sada u programima javnih medijskih servisa.

Ombudsman je uputio i preporuku ministarstvima kulture i informisanja kao i državne uprave i lokalne samouprave da međusobno usaglašenim predlozima regulišu finansiranje novinsko - izdavačkih ustanova, čiji su osnivači nacionalni saveti i da odrede jasne kriterijume na osnovu kojih se sufinansiraju elektronski mediji nacionalnih saveta kada obavljaju ulogu lokalnog javnog servisa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво