Isplata pomoći penzionerima

Počela je isplata jednokratne pomoći svim penzionerima od po 5.000 dinara.

Jednokratna linearna pomoć od po 5.000 dinara biće isplaćena svim penzionerima u Srbiji, kojih je više od 1,7 miliona, bez obzira na visinu njihovih penzija.

Tu pomoć će na račun dobiti oko 1,2 miliona penzionera, dok će nešto više od 500.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini.

Troškove poštarine plaća PIO fond i taj trošak ne ulazi u tih 5.000 dinara.

Za mnoge penzionere 5.000 dinara jednokratne pomoći jednako je godišnjem iznosu koji bi dobili da su im penzije povećane za dva odsto. Iz budžeta je za to izdvojeno osam i po milijardi dinara.

"Upravo to je taj paradok. Neko će odmahnuti rukom i reći šta je to pet hiljada. Ne smemo da zanemarimo ukupan broj penzionera, 1.724.000 to su ogromna izdavajanja. Pojedinačno gledano neko sa strane će reći i nije to mnogo, ali ako znamo da neko živi sa 23.000 prosečne penzije, mnogo njih ispod tog proseka, onda se vidi značaj tih pet hiljada", ističe ministar bez portfelja Milan Krkobabić.

Petar Veselinović sa Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu smatra da će ova pomoć kratkoročno posmatrano popraviti životni standard penzionera.

"Pomoći će da penzioneri određenu tekuću potrošnju poprave plaćajući komunalije i ostale račune. Uticaće na povećanje njihovog životnog standarda bar kratkoročno. Sa druge strane sigurno će od toga imati koristi država, jer povećanje potrošnje sigurno će se odraziti na bolje punjenje budžeta", naglašava Veselinović.

Iz Vlade najavljuju da će u zavisnosti od rezultata dogodine biti više jednokratnih isplata penzionerima. Ono što je sigurno jeste da će im primanja od 1. januara biti veća za procenat i po.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво