Počela vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016"

Na aerodromima i poligonima Vojske Srbije održava se multinacionalna vežba "Slovensko bratstvo 2016", u kojoj učestvuje 212 pripadnika vojske Rusije, 56 vojnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije. Vežba će trajati do 14. novembra.

Oficir za planiranje vežbe je komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, a rukovodilac vežbe je zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić.

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Portparol Vojske Srbije kapetan korvete Jovan Krivokapić kaže da je vežba "Slovensko bratstvo 2016" jedna od ukupno 26 vežbi koju VS ima u međunarodnom okruženju ove godine.

"Koristiće se više oružanja, oklopna borbena vozila, kvad vozila, biće atraktivnih prikaza, kao što su građani imali prilike da vide 2014. na vežbi u Sremu", rekao je Krivokapić u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, vežbe u kojima učestvuju pripadnici VS planirane su najvećim delom sa partnerskim zemljama, a dve od tih vežbi su sa oružanim snagama Ruske Federacije.

"Ne treba, takođe, zanemariti činjenicu da Vojska Srbije sarađuje sa 60 zemalja, kada se govori o vojnoj međunarodnoj saradnji i beležimo veliki broj aktivnosti na svim poljima", rekao je Krivokapić.

Ističe da rad u multinacionalnoj sredini pruža mnoge benefite, te da naši vojnici prilikom tih vežbi rade u drugačijoj sredini, sa pripadnicima drugih vojski, koriste druge jezike, engleski ili ruski, i unapređuju operativne i funkcionalne sposobnosti.

Tokom vežbe će biti prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave. 

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navodi se da će do 6. novembra pripadnici Oružanih snaga Rusije, Belorusije i Vojske Srbije uvežbavati različite segmente vežbe, u cilju priprema za konačnu realizaciju vežbe naredne nedelje, na aerodromu Kovin i intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade".

U vežbi koja će trajati do 9. novembra, učestvuje 212 pripadnika vojske Rusije, 56 vojnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije, a pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije u Srbiji će boraviti do 14. novembra.

Pripadnici vojske Ruske Federacije i Belorusije danas su raspoređivali opremu i naoružanje na aerodromu Batajnica, dok su posade transportnih aviona Il-76 pripremali vazduhoplove za desantiranje transportera i padobranaca.

Srpski i ruski piloti su na zajedničkom sastanku planirali letačke aktivnosti za naredni period.

Na aerodromu Kovin realizovano je zajedničko uvežbavanje učesnika vežbe za helikopterski desant, dok su na automatizovanom strelištu Orešac sprovedena taktička uvežbavanja i realizovana gađanja iz ličnog naoružanja.

Pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije, učesnici multinacionalne vežbe "Slovensko bratstvo 2016", sleteli su juče na aerodrom Batajnica, na kome ih je dočekao komandant Specijalne brigde Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković, oficir za planiranje vežbe.

U Srbiju su juče doputovali i članovi Ansambla vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije, koji će zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" održati koncerte za pripadnike Vojske i za građanstvo 6. novembra u Nišu i za učesnike vežbe 13. novembra u Pančevu, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vežba "Slovensko bratstvo 2016" predstavlja nastavak saradnje Vazdušno-desantnih jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe SREM 2014“, koja je takođe realizovana u Srbiji.

U 2015. godini vežba je realizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom "Slovensko bratstvo 2015" i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво