Три "иљушина" са руским и белоруским падобранцима стигла у Србију

Више од 150 руских и око 50 белоруских падобранаца стигло је у Србију како би учествовало на међународним војним вежбама "Словенско братство 2016".

Падобранци су слетели на аеродром у Батајници у три авиона "иљушин Ил-76", наводи се у саопштењу прес-службе руског Министарства одбране, пренео је Тас.

"Више од 150 војних падобранаца представљаће Русију у међународним војним вежбама под називом 'Словенско братство 2016'. Узевши у обзир специфичну природу и план вежби, припадници одвојеног извиђачког батаљона 98. ваздухопловне дивизије изабрани су за учешће у вежбама", саопштила је раније та прес-служба.

На аеродрому у Батајници дочекао их је командант Специјалне бригде ВС, бригадни генерал Зоран Величковић, официр за планирање вежбе. 

Пожелевши добродошлицу учесницима вежбе, бригадни генерал Величковић је истакао да је реч о традиционалној вежби која се у оквиру међународне војне сарадње изводи трећи пут са оружаним снагама Русије, а други са колегама из Белорусије.

"Циљ вежбе је унапређење и подизање оперативних способности, пре свега у противтерористичким дејствима заједно са припадницима руских и белоруских оружаних снага", навео је Величковић, а саопштило Министарство одбране.

Заменик начелника Штаба ваздушно-десантних снага Оружаних снага Русије, генерал-мајор Олег Олегович Пољгујев, рекао је да је једна од најбољих јединица специјалних снага руских ваздушно-десантних снага реализовала пребацивање снага у Србију, где ће у наредним данима показати како се успешно дејствује против потенцијалних непријатеља.

"Доказаћемо да су ваздушно-десантне снаге Русије способне да за одређено време испуне задатке са оценом одлично", нагласио је Пољгујев.

Први заменик начелника Штаба Команде за специјалне операције оружаних снага Белорусије, пуковник Олег Иванович Пејчевски, изразио је захвалност српским и руским колегама који су омогућили белоруској војсци да учествује у тој вежби, наглашавајући да су јединице белоруских ваздушно-десантних снага способне да изведу све задатке са највишом оценом.

Заједничка увежбавања припадника Војске Србије и Оружаних снага Русије и Белорусије биће одржана од 3. до 6. новембра на аутоматизованом стрелишту "Орешац", интервидовском полигону "Пасуљанске ливаде", аеродромима "Ковин" и "Батајница", а сама вежба биће изведена од 7. до 9. новембра на "Пасуљанским ливадама".

На тактичкој вежби учествује 212 припадника Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације, 56 припадника Оружаних снага Белорусије и 450 припадника ВС.

Током вежбе, којом ће руководити заменик команданта Специјалне бригаде, пуковник Мирољуб Чупић, биће приказано извршење падобранског и хеликоптерског десанта, десантирање борбених оклопних возила, обезбеђење десантне просторије, извршење марша, поседање линије блокаде.

Такође, биће приказано извршење напада на терористичку базу, извиђање побуњеничких положаја употребом беспилотних летелица, артиљеријска припрема напада, ваздухопловна ватрена подршка напада, санитетска евакуација, дејство на отето возило и уништење експлозивне направе.

У Србију су данас допутовали и чланови Ансамбла ваздушно-десантне војске Оружаних снага Русије, који ће заједно са Уметничким ансамблом Министарства одбране "Станислав Бинички", одржати концерте за припаднике Војске и грађанство 6. новембра у Нишу и за учеснике вежбе 13. новембра у Панчеву, додаје се у саопштењу.

Вежбе "Словенско братство" први пут су одржане прошле године у близини руског града Новоросијск у бази ваздухопловних снага, подсећа руска агенција Тас.