Kako je obezbeđen beogradski aerodrom?

Na Aerodromu "Nikola Tesla" pripadnici MUP-a pronašli su 10 školskih ručnih bombi i školsku protivpešadijsku minu bez eksplozivnog punjenja. O tome je obavešteno Treće osnovno tužilašto, koje će, saznaje RTS, poslati bombe na veštačenje da bi se utvrdilo mogu li se svrstati u kategoriju oružja. Ako se to potvrdi, tužilaštvo pokreće krivični postupak. Bezbednost aerodroma, tvrde nadležni, nije bila ugrožena.

Deset školskih bombi, u četiri vreće, pronađene su u prostoru gde se smeštaju robne pošiljke. Reč je o robi koja stiže poštom i koja je namenjena za dalji transport. Aerodromska služba je o tome obavestila policiju.

"Odmah su utvrdili da se radi o školskim bombama bez eksplozivnog punjenja, pa samim tim nisu bile upotrebljive i nisu mogle ugroziti bezbednost ni zaposlenih ni putnika i samog kompleksa Aerodroma 'Nikola Tesla'", kaže Borko Papić iz MUP-a Srbije.

Policija sa službama bezbednosti svakodnevno nadgleda kompleks Aerodroma "Nikola Tesla" i pregleda pristanišne zgrade, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, istakao je Papić.

Kada je nedavno iz pritvora na Aerodromu "Nikola Tesla" pobeglo nekoliko migranata, nadležni o tome nisu zvanično želeli da govore. U tom slučaju, kao i u ovom, Uprava Aerodroma nas je uputila na MUP. Odgovor još čekamo.

Petar Vojinović iz "Avio portala" kaže da postoje sukobi oko nadležnosti, ne zna se da li je to nadležnost policije ili aerodmroma, ko uopšte ima prava da ih zadrži, uhapsi ili procesuira.

Kako kaže, u ovom slučaju je njihovim bekstvom dokazana pretnja bezbednosti celog aerodroma. 

Upućeni kažu da nije reč o tome da li aerodrom hoće da reši problem koji je uzrokovao propust već da to mora da uradi, brzo i efikasno.

Vojinović kaže da većina aerodroma ima univerzalne standarde bezbednosti koji su veoma striktni.

"Beogradski aerodrom takođe ima najveće standarde bezbednosti, kada je reč o kontraterorizmu i obezbeđivanju cele zgrade, ali izgleda da u ovom slučaju oni nisu očekivali ovu pretnju, da se manifestuje na ovakav način, jer je to nešto što izaziva zabrinutost i što će biti rešeno", rekao je Vojinović.

Među najbezbednijim aerodromima na svetu su londonski "Hitrou", njujorški "Džej Ef Kej" i onaj u Dubaiju. Ako pitate sigurnosne stručnjake, većina će reći da je najsigurniji "Ben Gurion" u Tel Avivu.

Za raziliku od američkih i većine evropskih aerodroma, na kojima službenici gledaju u monitor i traže skriveno oružje ili eksploziv, u Tel Avivu vas gledaju u oči i postavljaju pitanja koja su osmislili psiholozi, kako bi izazvali reakcije kod terorista. Jer, po pravilu, teroristi se ne boje smrti, ali se boje da će biti uhvaćeni.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво