Ministarstvo rada odgovara Zaštitniku građana

Ministarstvo rada je saopštilo da nije tačan navod Zaštitnika građana Saše Jankovića da je ministar Aleksandar Vulin odbio sastanak sa njim, već je u aktu koji je Zaštitniku uputilo Ministarstvo njemu ukazano na organ državne uprave koji je nadležan za pitanja PDV-a i tako mu je pružena pomoć u cilju kvalitetnog obavljanja njegove dužnosti.

"U svakom slučaju, ako gospodin Janković želi razgovor sa ministrom Vulinom, rado ćemo mu izaći u susret. Pošto radni dan našeg Ministarstva počinje u 7.30 časova, gospodin Janković ima zakazan termin u 7.30 časova svakog (ne samo radnog) dana. U očekivanju susreta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Pošto gospodin Janković smatra da naša komunikacija treba da se vodi putem medija, Ministarstvo obaveštava javnost da se PDV, njegov iznos kao i delokrug na koji se odnosi, uređuje Zakonom o porezu na dodatu vrednost, i to: predmet oporezivanja (čl. 3–7), poreski obveznik i poreski dužnik (čl. 8–10), poreska osnovica i poreska stopa (čl. 17–23), dok su poreska oslobađanja data u članovima 24–26", ističe se dalje u saopštenju.

Kako dodaju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da bi se promenilo poresko opterećenje koje proističe iz Zakona o PDV-u, potrebno je da se promeni Zakon o porezu na dodatu vrednost, pre svega članovi 24–26, bez obzira na to da li je u pitanju PDV na dečiju opremu, čija je refundacija regulisana članom 56b, ili bilo koja druga poreska obaveza.

"Sam postupak oslobađanja od PDV-a bio bi predmet izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost koja je pod ingerencijom Ministarstva finansija, imajući u vidu da, između ostalog, u skladu sa članom 2. predmetnog zakona „prihod od PDV-a pripada budžetu Republike“", precizira se u saopštenju.

Da bi Zakon o PDV-u bio promenjen, potrebno je da njegovu promenu predloži Ministarstvo finansija, a Ministarstvo za rad, kako se dodaje, u to ne može da se meša.

Zaštitnik građana saopštio je ranije danas da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin odbio zahtev Zaštitnika građana za sastanak povodom najavljenog ukidanja povraćaja PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe i mogućnosti povećanja iznosa roditeljskog dodatka, zbog, kako se naodi, navodne nenadležnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво