Јанковић: Вулин одбио захтев за састанак

Омбудсман Саша Јанковић саопштио је да је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одбио захтев заштитника грађана за састанак поводом најављеног укидања повраћаја пореза на додату вредност (ПДВ) за куповину хране и опреме за бебе и могућности повећања износа родитељског додатка, због, како се наоди, наводне ненадлежности.

У саопштењу се наводи да Закон о министарствима у члану 16 прописује да Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања обавља послове државне управе који се, између осталог, односе и на „популациону политику, планирање породице, породицу и децу“.

Истовремено, Закон о Заштитнику грађана прописује да су „председник Републике, председник и чланови владе, председник Скупштине, председник Уставног суда и функционери у органима управе дужни да приме Заштитника грађана на његов захтев најкасније у року од 15 дана.

Наводи се такође да заштитник грађана о овој "недопустивој појави обавештава јавност" са жаљењем због кршења закона и неспремности Министарства да се бави својим законом прописаним послом у теми од посебног значаја за породице са децом или које планирају да имају децу.

Из приложене преписке се види да је Заштитник грађана 7. септембра упутио министру Александру Вулину захтев за састанак наведеним поводом, а да је и Министарства рада 29. септембра одговорено да питање ПДВ за куповину хране и опреме за бебе није у надлежности тог ресора, већ Министарства финансија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара