SPC: Nikada se nećemo saglasiti sa rušenjem crkve u Prištini

Eparhija raško-prizrenska poručila je da je SPC zakonski katastarski vlasnik zemlje na kojoj je podignuta crkva Hrista Spasa u Prištini i samog hrama i da se zasigurno nikada neće saglasiti niti sa njegovim rušenjem ili menjanjem namene.

"Ovo može biti samo pravoslavni hrišćanski hram, a oni kojima to smeta treba da budu svesni da će rušenjem ovog hrama njihovo vandalstvo ostati upečatljiva slika današnjeg društva na Kosovu", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske, a povodom niza nedavnih protesta i besomučne kampanje protiv srpske crkve Hrista Spasa u kosovskim medijima na albanskom jeziku.

Zato, poručuju iz eparhije, hram Hrista Spasa treba da bude završen i kao i drugi verski objekti u svetu služi onima koji se u njima Bogu mole.

Oni koji žele da šire mržnju mogu da to čine na drugim mestima ali ne smeju da zaborave da ekstremizmom truju svoju sopstvenu budućnost i živote, upozorili su iz Eparhije.

Ukazuju da je danas u toku još jedan protest ultra-desničarske grupe kosovskih Albanaca protiv srpske pravoslavne crkve Hrista Spasa u Centru Prištine.

Demonstranti zahtevaju da ova crkva bude uništena ili pretvorena u albanski "muzej represije Srba".

"Protest se održava sa ciljem da se skrene pažnja sa rada međunarodnog suda koji upravo ovih meseci treba da sudi pripadnike OVK koji su počinili brojne zločine nad Srbima i ostalim ne-Albancima za koje niko do sada nije odgovarao", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom portalu Eparhije raško-prizrenske.

Za ultra-desničare, kako se navodi, koji protestuju ova crkva je simbol ratnih stradanja, iako tu niko nije povređen i jedino oružje koje je ikada korišćeno na ovom mestu je eksploziv koji su u crkvu podmetnuli upravo albanski ekstremisti u leto 1999. kako bi crkvu uništili.

Ali bezuspešno, dodaju, jer ona još stoji i svedoči veru u Hrista Spasitelja.

"Za pravoslavne Srbe ova crkva je pre svega verski objekat u izgradnji koji nema nikakve veze sa bilo kakvom politikom i koji je građen po svim procedurama i pravilima po kojima su građeni i ostali objekti na Kosovu i Metohiji u to vreme", navodi se u saopštenju.

Sam početak izgradnje Crvke odobrio je 1990. predsednik izvršnog veća Skupštine opštine Priština, inače Kosovski Albanac i profesor međunarodnog prava, podsećaju iz Eparhije.

"Danas je Priština etnički očišćen grad i sramota za one koji su to učinili i onima koji su to dopustili. Etničko čišćenje je sprovođeno sistematskim terorom od 1999. godine i vrhunac tog varvarstva treba da bude rušenje hrama Hrista Spasa, čiji krst očigledno smeta onima koji Kosovo žele da pretvore u svojevrsno talibansko društvo mržnje i netrpeljivosti".

Ekstremisti koji, kako se navodi, pozivaju na rušenje ovog hrama ili na njegovo oduzimanje od Crkve koja ga je gradila, pozivaju na nastavak etničkog čišćenja, na nova dela mržnje i nasilja protiv Srba i na negiranje osnovnih verskih prava srpskom narodu.

"Da li će rušenjem ili oduzimanjem ovog hrama kosovsko društvo nastaviti putem etničkog nasilja i skrnavljenja hrićanskih simbola ili će pokazati konačno toleranciju i spremnost na poštovanje osnovnih civilizacionih normi koji postoje u kulturnom svetu", pitaju iz Eparhije.

To, navode, zavisi pre svega od kosovskih političkih lidera koji su za sada ostali gluvi na apele naše Crkve i koji nisu čak ni obezbedili zaštitu ovog hrama.

"Ćutanje kada treba da se odgovorno digne glas znak je prećutne saglasnosti, što samo ohrabruje etnički i verski ekstremizam", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво