Čestitke povodom Kurban bajrama

Povodom četvorodnevne proslave jednog od dva najveća muslimanska praznika – hadžijski Kurban bajram – Dan žrtve, zvaničnici su uputili čestitke svim vernicima islamske veroispovesti.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je Kurban bajram Seadu Nasufoviću i građanima Srbije koji slave ovaj verski praznik.

"Neka nam ovaj praznik nade i vere u bolju budućnost, bude podsticaj da istrajemo na putu pobede ljubavi nad mržnjom, dobra nad zlom i istine nad laži, jer mi znamo da je sadašnjost onakva kavom je mi stvaramo i zato je moramo stvarati za sve nas", rekao je Dačić.

I Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrue Zorana Mihajlović čestitala je građanima islamske veroispovesti jedan od najvećih praznika.

"Građanima Srbije islamske veroispovesti čestitam praznik Kurban bajram, uz želju da u vaše domove unese mir i blagostanje, a među susedima, ma koje veroispovesti bili, osnaži toleranciju i solidarnost", rekla je Mihajlovićeva u čestitki.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković čestitala je svim građanima islamske veroispovesti Kurban bajram sa porukom da veliki praznik unese sreću, mir i ljubav u sve domove bez obzira na veru i naciju.

"Neka nas ovaj praznik podseti na snagu tolerancije, strpljenja i sloge u svakom trenutnku provedenom sa našim porodicama i susedima", navodi se u čestitiki Maje Gojković.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević čestitao je sugrađanima muslimanske veroispovesti i rijasetu Islamske zajednice Srbije i reis-ul-ulemi Seadu Nasufoviću praznik porukom da cilj svima mora da bude zajedništvo, prijateljstvo i razumevanje.

"U ime Skupštine grada i u svoje lično ime, vama i sugrađanima muslimanske veroispovesti čestitam Kurban bajram, uz najiskreniju želju da ove praznične dane provedete sa svojim najmilijima u miru, veselju i ljubavi", naveo je Nikodijević. 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović čestitala je velikodostojnicima i vernicima praznik sa željom da ga provedu u radosti, zdravlju i blagostanju.

Paunovićeva je poručila da u duhu ovog praznika svi zajedno treba da nastavimo da gradimo međusobno razumevanje, toleranciju i suživot i obogaćujemo našu multietničku i multikonfesionalnu državu, saopšteno je iz Kancelarije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali takođe je čestitao svim vernicima muslimanske veroispovesti Kurban bajram.

"U svoje lično ime i u ime Grada Beograda čestitam vam ovaj veliki praznik sa željom da u vaše domove unese ljubav, mir i blagostanje. Nadam se da ćete praznik provesti sa svojim najmilijima, u duhu zajedništva i tolerancije. Beograd je zajednički grad svih nas i neka nas ovaj praznik dodatno podstakne na međusobno razumevanje i uvažavanje", navodi se u čestitki gradonačelnika.

Čestitku je uputio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, poželevši vernicima dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

Praznik traje četiri dana, a kao žrtva se prinosi ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu, približavanjem ljudima.

Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво