Прослава Курбан-бајрама у Србији

Исламски верници данас почињу четвородневну прославу једног од два највећа празника - хаџијски Курбан-бајрам - Дан жртве.

Испред Бајракли џамије у Београду, где је била централна бајрамска молитва у Србији, постављена је традиционална бајрамска софра. У Новом Пазара Мешихат Исламске заједнице у Србији одржао је бајрамски намаз у Хаџи Меховој дзамији. Верницима су поводом празника честитке упутили поглавари исламских заједница у Србији и званичници.

Стотинак Албанаца и других исламских верника присуствовало је молитви за Курбан бајрам, у насељу "Бошњачка махала", на северу Митровице, преносе електронски медији у Приштини.

Верници су молитву организовали  на отвореном, на улици, где им је хоџа Цена Баља пренео поруку мира и љубави једни према другима. Током молитве, биле су присутне појачане снаге полиције, као и припадници Кфора. 

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић честитао је Курбан-бајрам свим муслиманима пожелевши добро здравље, успех у животу и раду, као и срећу у породици људима широм света који желе мир и добро човечанству. 

"Обавеза је наша да својој домовини будемо близу и да бдијемо над њеним миром и сигурношћу. Зато желим срећан Бајрам свим муслиманима, молећи Бога за добро здравље, успех у животу и раду, као и срећу у породици људима широм света који желе мир и добро човечанству. Бајрам Шефир Мубарек Олсун", поручио је реис.

Председник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија Мевлуд Дудић честитао је верницима Курбан-бајрам уз поруку да је тај празник прилика да се окренемо око себе и погледамо шта је са нашим родитељима, децом, комшијама, јер оно што човек жели себи треба и другима да жели.

Празник траје четири дана, а као жртва се приноси овца или говече, што значи приближавање Богу, приближавањем људима.

Приношење жртве значајан је део хаџа. Тај обред обављају сви који за то имају могућности. Обичај је да се месо од курбана дели сиротињи, комшијама и родбини.

Курбан-бајрам се назива и хаџијски зато што се тога дана завршава главно годишње ходочашће Кабе у Меки.

Иначе, хаџ је једна од пет главних верских обавеза за пунолетне припаднике исламске вере, уколико су у могућности финансијски да поднесу тај трошак, а да не доведу у питање нормалан живот породице.

Првог дана празника обавља се бајрамска молитва - Бајрам намаз.

Сви муслимански верски празници рачунају се по месечевој, а не по сунчевој години, а Курбан бајрам увек пада два месеца и десет дана после Рамазанског бајрама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара