Nova školska godina, šta očekuje đake i nastavnike

Za oko 900.000 đaka, od čega je 70.000 prvaka, sutra počinje nova školska godina. Na sastanku sa aktivom direktora ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je da će se pre svega voditi računa o kvalitetu nastave i nastavnog kadra.

Na početku nove školske godine ministar Mladen Šarčević poručuje đacima da će učiti iz zadovoljstva, a profesorima da će se brinuti o statusu i ugledu profesije. I današnji satanak sa aktivom direktora beogradsih škola bio je posvećen tom cilju.

"Aktiv direktora danas će dobiti vrlo jasnu poruku - idemo na kvalitet. Niko neće biti zaštićen ako misli da mu je partija iza leđa, i tu ću ići do kraja. Ako će ocena škole biti dovoljno merilo, ta škola će ići na autonomiju. Ići će kasnije na veću raspodelu. Radnici koji su kvaitetni a rade u školi koja je loše ocenjena moraju imati drugačiji tretman. I to je preduslov da pričamo platnim razredima", kaže Šarčević.

Strogo će se kontrolisati raspodela tehnološkog viška. Zakinuti deo novca tokom godišnjih odmora biće vraćen prosvetarima.

"Ovaj koji je sada dogovoren, koliko sam ja obavešten, je od odluke Vlade do trezora pet šest dana. Sada ako ja kažem da je to petak, a mora da zagazi vikend, znači mnogo pre nego što je bio prvobitni rok 20. koji sam ja inače odredio onako vrlo proizvoljno, jer sam mislio do tada da možemo da rešimo, rešili smo brže uz razumevanje Vlade", kaže Šarčević.

U toku školske godine učenici će imati zimski, prolećni i letnji raspust. Novim kalendarom ukinut je kratli jesenji raspust koji su učenici ranije imali u novembru.

U klupe prvi put seda 70 000 prvaka. Za njih se već održavaju prijemi dobrodošlice.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obilazeći osnovnu školu u Jakovu, pozvao je sve građane da od sutra, kada počne školska godina pažljivije voze i poštuju saobraćanje propise, pogotovu u školskim zonama.

Policija, kaže, neće imati razumevanja za one koji naprave prekršaje i neće ih tolerisati.

Organizacija Srpski komitet za bezbednost saobraćaja podseća vozače da je u zonama škole dozvoljena brzina 30 kilometara na čas i da svako prekoračenje smanjuje šansu za preživljavanje deteta ukoliko dođe do nesreće. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво