RSZ: Nema opasnosti za Srbiju zbog zemljotresa u Italiji

Nakon snažnog zemljotresa u Italiji, nema opasnosti da će se sličan potres dogoditi i u Srbiji, izjavio je zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

Zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda objašnjava da za našu zemlju nema opasnosti zbog potresa u Italiji, jer se na ovim prostorima ne događaju tako snažni zemljotresi, i dodaje da je pogođeno područje, ipak, dosta udaljeno od nas, iako obe zemlje pripadaju mediteranskom regionu, koji je drugi na svetu po količini seizmičke energije.

"Seizmička opasnost je nepromenjena na globalnom nivou, iako nam se ponekad čini da je povećana ili smanjena. Na ovim prostorima su se događali zemljotresi magnitude i do 5.9 stepeni po Rihteru, ali zbog ovog zemljotresa u Italiji, nema opasnosti za Srbiju", rekao je Dragičević Tanjugu.

Zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda dodaje i da je glavni udar registrovan u 3.36 sati u regionu Apenina u centralnoj Italiji, regionu koji je u prošlosti iskusio nekoliko jačih zemljotresa, jačih i od današnjeg.

Nakon glavnog, registrovano je više od 100 naknadnih udara, a između 50 i 60 njih bilo je magnitude veće od tri stepena po Rihteru, navodi Dragičević.

"Najsnažiji naknadni udar registrovan je 4.43 sati, od 5,4 stepena po Rihterovoj skali. Poređenja radi, to je udar iste jačine kao i zemljotres u Kraljevu 2010. godine", naveo je zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda.

Zemljotres jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali, pogodio je jutros u 03.36 sati planinski deo centralne Italije, pri čemu je poginulo najmanje deset osoba.

Zemljotres je pričinio je ozbiljnu štetu izvesnom broju varošica i sela, ali izgleda da nije pogodio gušće naseljene oblasti, preneo je Rojters.

Najpogođenija sela su Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto.

Zemljotres je registrovan nedaleko od Peruđe, a pogodio je oblast koja se nalazi oko 170 kilometara od Rima i osetio se na širokom području središnje Italije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара