Сто двадесет жртава земљотреса у Италији, стотине повређених

Снажан земљотрес, јачине 6,2 јединице Рихтера, погодио је рано јутрос планински део централне Италије. Најмање 120 особа је погинуло док је на стотине људи повређено. Тешко је разорен град Аматриче, у региону Лацио. Приоритет у наредним данима спасавање преживелих, поручио премијер Матео Ренци. Конзул у Италији Љиљана Зарубица: Међу жртвама земљотреса нема српских држављана.

19.20 -  Најмање 120 особа је погинуло у земљотресу а и даље се трага за великим бројем људи, саопштио италијански премијер Матео Ренци.

16.45 - На улицама Аматриче шут висок два до три метра, у центру града све зграде срушене, јавио дописник листа Република.  

15.25 - Број жртава земљотреса у Италији порастао на 73, јавља Анса

14.20 - Још један јак земљотрес погодио централну Италију, ближе Риму. Потрес је био магнитуде око пет јединица Рихтерове скале. 

13.20 - Италијански премијер Матео Ренци изјавио је да је приоритет у наредним данима спасавање преживелих после земљотреса. 

12.00 - Најмање 38 особа је погинуло у земљотресу у централној Италији, јавља Анса

10.10 - Међу жртвама земљотреса нема српских држављана, рекла је конзул Амбасаде Србије у Италији Љиљана Зарубица. 

09.50 - Број жртава разорног земљотреса у Италији порастао на 21, јавља Анса. 

Епицентар земљотреса је био у близини града Норсција, на око 170 километара од Рима. Јак потрес осетио се и у Риму. После првог земљотреса, који се догодио у 3.36, забележено је још 39 потреса магнитуде до 5,1.

Италијански премијер Матео Ренци саопштио је вечерас да је у снажном земљотресу који је погодио централну Италију погинуло најмање 120 особа, а да се и даље трага за великим бројем људи.

"Настрадало је најмање 120-оро људи, а повређено 368, и тај биланс још није коначан", рекао је Ренци у Ријетију, недалеко од епицентра земљотреса.

Земљотрес магнитуде 6,2 делимично је уништио најмање три села у планинској области североисточно од главног града Рима.

Спасилачке екипе и даље трагају за људима несталим у рушевинама, а десетине повређених збринуте су на лицу места и пребачене у болнице.

Тешко је разорен град Аматриче, у региону Лацио. Градоначелник каже да је нестало пола града. Зграде су сравњене са земљом, уништени су путеви, срушени мостови.

На улицама Аматриче шут је висок два до три метра а у центру су све зграде срушене, јавио је дописник листа Република.

Погођени су и Акумоли, Поста и Арквата дел Тронто.

Потрес је био толико јак да је пробудио и становнике у центру Рима.

Многе зграде су се срушиле у малим заједницама у близини епицентра земљотреса у области која није много насељена, а обухвата регионе Умбрија, Марке и Лацио.

Чим је свануло, становници са лопатама и спасиоци са булдожерима почели су да рашчишћавају путеве и расклањају рушевине у потрази за жртвама.

Прве жртве земљотреса, који је разорио десетине села, јесте старији пар чија се кућа срушила у месту Пескара дел Тронто у региону Марке, источно од епицентра, објавили су РАИ и други италијански медији, преноси АФП.

Алесандро Петручи, градоначелник суседне Арквате дел Тронто, каже да је Пескара једно од два до три села која су потпуно разорена.

"Половина села је нестала", рекао је градоначелник Аматричеа Серђо Пироци.

"На једном путу има одрона, на другом мост само што се није срушио...Можемо да чујемо гласове људи испод рушевина", рекао је Пироци италијанским медијима.

Градоначелник Акумолија Стефано Петручи каже да се испод рушевина, којима су затрпани људи, не чују знаци живота.  

Спасавање преживелих приоритет 

Влада Италије је у контакту са цивилном агенцијом за заштиту земље и ситуација се прати. 

Италијански премијер Матео Ренци поручио је путем Твитера да су власти у контакту са званичницима погођених зона и да им је упућена додатна помоћ.

У кратком обраћању, Ренци је изјавио да је приоритет у наредним данима спасавање преживелих после разорног земљотреса.

Ренци је захвалио спасиоцима који покушавају да стигну до људи под рушевинама. Италијански премијер је рекао да у време недаћа Италија показује своје право лице.

"Ниједна породица, ниједан град, ниједно село неће бити остављени сами", рекао је Ренци. 

Саучешће италијанским властима, народу и породицама жртава упутили су руски председник Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд, комесар ЕУ за кризне ситуације Христос Стилијанидес, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху, који су Италији понудили потребну помоћ после разорног земљотреса.

Подршку и помоћ у отклањању последица земљотреса понудио је и премијер Србије Александар Вучић који је упутио телеграм саучешћа Ренцију.

Папа Фрања се, уместо најављаног обраћања јавности, са окупљеним верницима на Тргу Светог Петра у Риму, молио за погинуле и преживеле у катастрофалном земљотресу који је погодио централну Италију. 

Италија је једна од сеизмички најактивнијих земаља у Европи, наводи Ројтерс, подсећајући да је најпогубнији земљотрес од почетка 20. века погодио ту земљу 1908, када је у потресу који је изазвао и цунами погинуло око 80.000 људи у јужним областима, док је последњи велики земљотрес забележен у Аквили 2009, одневши више од 300 живота.

Земљотреси су у Италији однели 120.000 живота за нешто више од 100 година. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара