Memorijalna akademija za stradale i prognane u "Oluji"

"I Srbi su žrtve" naziv je memorijalne akademije kojom je u Sava centru obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja".

Akademija je počela izvođenjem himne Srbije "Bože prave", kao i minutom ćutanja za sve srpske žrtve.

U umetničkom programu učestvovali su ansambl "Vidovdan", pevačka grupa "Srpski glasovi", kao i Kulturno-umetničko društvo "Krajina", koji su izveli tradicionalne duhovne pesme.

Glumci Jasmina Stojiljković, Maja Kolundžija i Ivan Vučković govorili su dramski tekst "Đe ćemo sada", kao i Ispovest krajiške majke, Razgovor sa knezom Lazarom i Besedu prote Nedića.

Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom "Oluje" obeležen je parastosom u Crkvi svetog Marka i polaganjem venaca na spomenik žrtvama stradalim u ratovima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2000. godine.

U podne je krenula i šetnja od Crkve svetog Marka do Sava centra, oglasila su se crkvena zvona na svim crkvama SPC, a u pojedinim gradovima i sirene.

Parastosu i polaganju venaca prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, predstavnici udruženja porodica nestalih i izbeglih, kao i brojni građani.

Parastos je služio vikar patrijarha vladika Arsenije koji je poručio da se 5. avgust ne sme zaboraviti, navodeći da svi narodi na ovim prostorima svoju budućnost treba da grade na miru i toleranciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво