Црквена звона и сирене у знак сећања на прогнане Србе

Тачно у подне огласила су се црквена звона и сирене у знак сећања на прогнане Србе у акцији "Олуја". Служен парастос у Цркви Светог Марка.

Парастосом у Цркви Светог Марка и полагањем венаца на споменик страдалима у ратовима у некадашњој Југославији од 1991. до 2000. године, обележен је Дан сећања на страдале и прогнане Србе током хрватске војно-полицијске акције "Олуја", a у Центру "Сава" одржана је меморијална академија.

Обележавању Дана сећања присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, представници удружења породица несталих и избеглих, као и бројни грађани.

Парастос је служио викар патријарха владика Арсеније који је поручио да се 5. август не сме заборавити наводећи да сви народи на овим просторима своју будућност треба да граде на миру и толеранцији.

Навео је да нас "Господ зове да праштамо, али да не заборављамо".

Владика Арсеније је оценио да је 5. август несрећан дан и да "никада не треба да заборавимо оне који су изгубили живот", као и да је 21 година од "Олује" прошла са тугом за несталима.

Вулин је истакао да не можемо да се надамо да ће однос Србије и Хрватске бити бољи док се не промени политика Хрватске која не признаје српске жртве и која сада отворено заговара повратак усташтва.

Да политика понижавања, умањивања и негирања српских жртава никада неће довести до трајног мира, помирења и стабилности у региону, сматра Линта.

Истиче да само политика која ће на једнак начин поштовати све жртве и која ће на једнак начин гонити и кажњавати све злочинце без обзира на националну и верску припадност може довести до стабилности прилика у региону.

Навео је и да је циљ шетње сећања на страдале Србе и меморијалне академије да се, пре свега, међународна јавност подсети да су и Срби имали велике жртве и да политика појединих страних центара моћи која преувеличава албанске, бошњачке и хрватске жртве с једне стране и политика понижавања и негирања српских жртава никада неће довести до трајног мира, помирења и стабилности.

У подне су се огласила црквена звона на свим црквама СПЦ, а у појединим градовима и сирене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво