Mirno i dostojanstveno obeležavanje Vidovdana na Kosmetu

U znak sećanja na kneza Lazara Hrebeljanovića i srpske ratnike poginule u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine, u manastiru Gračanici služena je sveta arhijerejska liturgija. Na Gazimestanu služen parastos kosovskim junacima. U severnom delu Kosovske Mitrovice otkriven spomenik knezu Lazaru.

Obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji počelo je liturgijom u manastiru Gračanici koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monasima, a pre toga su centrom Gračanice prošli mladići obučeni u odeću srpskih srednjovekovnih vitezova.

Pored nekoliko stotina vernika sa Kosova, iz centralne Srbije i iz Crne Gore, liturgiji su prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lokalne samouprave, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Vidovdanske svečanosti nastavljene su služenjem pomena kosovskim junacima izginulim u bici protiv Turaka na Vidovdan 1389. godine na Gazimestanu, pored Prištine.

Na Gazimestanu je u prisustvu oko 1.000 Srba služen parastos stradalim kosovskim junacima.

Parastos je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom a događaj su obezbeđivale jake snage kosovske policije.

Na putu koji vodi prema Spomeniku kosovskim junacima Srbe su dočekali grafiti, koji su ispisani ranije, na kojima je pisalo "UČK" (Oslobodilačka vojska Kosova).

Rektor prizrenske Bogoslovije sa sedištem u Nišu Milutin Timotijević rekao je u besedi nakon parastosa da je knez Lazar postao etalon našeg naroda za opredeljenje kome ćemo se opredeliti i kako ćemo živeti.

Potrebno je da budemo kako valja i da nas bude više, "jer ako nas nema na zemlji, ako srpske majke ne budu rađale neće nas biti ni pred vratima nebeskim", poručio je Timotijević.

Parastos na Gazimestanu pratio je i veliki broj novinarskih ekipa.

Nakon pomena palim borcima, u severnom delu Kosovske Mitrovice otkriven je spomenik knezu Lazaru.

Policija primenjuje dodatne mere obezbeđenja i skup za sada protiče mirno i dostojanstveno.

Na putu od Gračanice do Prištine primetne su brojne policijske snage. Blizu manastira Gračanica policija je obustavila saobraćaj i preusmeravala vozila na sporedne ulice.

U Vidovdanskim svečanostima učestvuje i Radio-televizija Srbije.

Hor RTS-a pevao je tokom liturgije, a Hor i Simfonijski orkestar uveličali su sinoć vidovdansko Pesničko bdenje u Gračanici.

Svečana dodela diploma svršenim studentima osnovnih i master akademskih studija održana je danas, prema tradiciji, na Vidovdan, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Diplomiralo je 55 studenata na master akademskim studijama i 60 studenata na osnovnim studijama.

Dekan Filozofskog fakulteta Branko Jovanović čestitao je studentima na diplomama i poželeo im sreću na daljem putovanju kroz profesiju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво