Ђурић: Лазар је овде да остане, јер су и Срби овде да остану

У северном делу Косовске Митровице поводом Видовдана откривен је Споменик кнезу Лазару. Монумент је поклон Владе Србије Србима на Косову и Метохији. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да је "Лазар овде да остане, јер су и Срби овде да остану".

Велики број грађана, представника Српске православне цркве, државних институција, присуствовао је откривању Споменика кнезу Лазару у северном делу Косовске Митровице.

Доношење споменика и његово откривање житељи доживљавају, како кажу, као "повратак кнеза Лазара на Косово". Споменик је висок седам и по метара и тежак седам и по тона. Открио га је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да би, да су могли, подигли споменик висок до неба, да се види са сваке тачке кугле земаљске, али да је и овакав довољно велики да га не могу одавде понети и да је превише леп и блистав да би га икада могли оставити.

"Лазар је овде да остане, јер су и Срби овде да остану", истакао је Ђурић и додао да свој народ и државу можете волети на разне начине, јер не постоји ексклузивна врста патриотизма, али да се Србија не може волети без Косова и Метохије.

Видовданска заклетва коју изговарамо на Косову и Метохији мора бити заклетва читавог српског народа, рекао је Ђурић.

Упозорио је да изазове пред нама не можемо да решавамо као појединци, фрагментисани и разједињени и навео да они који за Српство не маре, они који се стиде свог српског имена и традиције, с презиром говоре о загледаности нашег народа у прошлост, као да је будућност могуће градити без темеља, на ваздуху и пустим сновима о неком интернационалном идентитету.

"Па наш народ не би ни постојао да није био загледан у прошлост, да кроз читаву своју нововековну историју није градио будућност на темељима старе славе и са Косовом на уснама и у срцу", рекао је Ђурић и нагласио да косовска легенда има своју моралну и духовну компоненту и да нас поучава како да будемо бољи људи.

Према његовим речима, главна политичка порука косовске легенде је да је Косовски бој изгубљен због неслоге и издаје и да се она провлачи кроз читаву нашу нововековну историју као злокобни подсетник и упозорење.

Ни данас порука о важности слоге и јединства није ништа мање актуелна и истинита него у време Карађорђа или балканских и светских ратова, рекао је Ђурић.

"Где наћи снагу за нове победе него у непресушној ризници наше прошлости. Можемо на том путу нове славе и стварања модерне и успешне српске државе бити разједињени по многим стварима, али неслоге не сме бити у одбрани онога што нам је најсветије, онога без чега смо само безначајни статисти на позорници историје и на пропаст осуђена руља", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је рекао да Лазар одавде гледа ка Газиместану као путоказ, да подсети оне који су забораву склони, и да нас усмери, не просторно, већ морално нагласивши да смо многе победе као народ остварили јер нисмо заборавили косовску лекцију и да без те лекције не може бити ни будућих победа.

"Уместо да идемо по белом свету и градимо другима, своју будућност ћемо градити ту где јесмо, на темељима које већ имамо. А бољих и чвршћих темеља од видовданских не можемо имати", рекао је Ђурић позвавши Србе да буду сложни онако како су сложни били Срби на Мишару, Церу и Кајмакчалану.

Ђурић је захвалио премијеру Александру Вучићу на снази и визији што је подржао постављање споменика.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да је порука данашњег празника, Видовдана, пре свега у потреби подизања наше националне свести и савести, са намером да радимо више и делотоворније.

"Косово и Видовдан су најбоље сведочанство да се као народ никада нисмо борили за пролазности, да смо увек били на бранику праведног и часног. Данас имамо задатак да са посебном одговорношћу откријемо споменик који ће зрачити мудрошћу и духовношћу, снагом одлучности и државничком важношћу", рекао је Ракић.

Свечаности су присуствовали градоначелници српских општина на Косову, заменик премијера Косова Бранимир Стојановић, министри у косовској влади Далибор Јевтић и Љубомир Марић, представници Канцеларије за КиМ и велики број грађана.

На јединство и слогу је апеловано и из Грачанице и са Газиместана, где су одржани видовданско песничко бденије и парастос палим српским јунацима. У Грачаници су поводом Видовдана наступили Симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије, чиме и наша кућа даје печат обележавању овог празника на Косову и Метохији.

Достојанствено и у већини случајева мирно обележавање Видовдана покварила је група непознатих особа која је у близини Косовске Митровице Молотовљевим коктелом и каменицама напала комби возило у којем су били верници који су се враћали са Газиместана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво