Mihajlovićeva i Mali obišli srpsku crkvu u Njujorku

Ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beorgada Siniša Mali obišli su ostatke srpske pravoslavne crkve u Njujorku, koja je izgorela na Usrks.

Tom prilikom, Mihajlovićeva je rekla da Vlada Srbije želi da pomogne obnovu Saborne crkve Svetog Save, te da je prvo potreban dogovor sa gradom Njujorkom oko toga da li će se vršiti restauracija ili će se graditi nova crkva.

"Svakako nećemo dozviliti da ostanu ruševine. Stalo nam je da se to uradi i zato smo danas ovde, da vidimo koji su nam naredni koraci", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, ministarstvo je spremno da zajedno sa srpskim građevinskim kompanijama i arhitektama maksimalno pomogne da se projekti naprave što pre i da nakon toga počne sa gradnjom.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je crkvu i sam posećivao dok je živeo u Njujorku, dodavši da ona mnogo znači svim našim ljudima koji žive u tom gradu, te da je zato važno da crkva povrati nekadašnji sjaj i vrati se što pre u funkciju.

Dodao je da će Beograd, sa Vladom Srbije, pružiti svu potrebnu pomoć, bilo prilikom izrade projekata ili doniranja sredstava.

"Šta god treba, uradićemo da bi se crkva što pre oporavila i vratila u pređašnje stanje", rekao je Mali.

Starešina crkve Svetog Save, protojerej Đokan Majstorović zahvalio je na poseti i rekao da se nada da će crkva biti što pre obnovljena i da će moći ponovo da otvori svoja vrata.

Saborni hram Svetog Save u Njujorku izgoreo je u požaru koji je izbio za vreme uskršnjih praznika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи