Изгорела црква Светог Саве у Њујорку, гореле још три православне светиње

Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су верници у њој присуствовали ускршњој литургији. Једна особа лакше је повређена. И после великог напора 170 ватрогасаца, црква је добрим делом уништена. У Сиднеју је изгорела македонска црква, а том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца. Пожар је избио у грчкој православној цркви у Мелбурну, као и у манастиру Валам у северној Русији.

Током ускршњих празника избила су четири пожара у православним светињама у Њујорку, Сиднеју, Мелбурну и у манастиру Валам на северу Русије. Како је саопштила њујоршка ватрогасна служба, православна црква у Њујорку била је празна када је избио пожар који се брзо проширио и захватио цело здање на западној 25. улици у дистрикту Флатирон.

Старешина цркве Ђокан Мајсторовић, рекао је за РТС да је пожар избио око 17 часова по локалном времену, односно око 23 сата по овдашњем времену.

"То је најжалоснија вест која се могла догодити, посебно на данашњи свети велики празник. Из комшилука су прво приметили да се у цркви нешто догађа, позвали су ватрогасну службу. Још увек се ватрогасна кола налазе око цркве и гашење још траје. Сви ми који живимо у близини цркве смо евакуисани и не можемо да приђемо ближе од 200 - 300 метара. Црква је потпуно изгорела, кров је потпуно уништен, остали су само зидови. Владика је био овде и он ће обавестити Патријаршију", рекао је отац Мајсторовић. 

Ватрогасна служба објавила је да се срушио део крова и да је структура зграде нестабилна. Истрага о пожару је у току, а полиција искључује могућност терористичког акта.

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је пред крај 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

Некада је припадала протестантској цркви, али ју је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице. Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка.

Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој се организују и културне, образовне и друштвене активности. Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.

У међувремену, гореле су још две православне светиње. Јак пожар потпуно је уништио македонску цркву у Сиднеју, и том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца, јавили су аустралијски медији.

У Мелбурну је избио пожар у грчкој православној цркви, који је брзо угашен. Током ускршњих празника горео је и манастир Валам у северној Русији.

 

Остали аутори: Данијела Цветковић
број коментара 48 Пошаљи коментар
(среда, 04. мај 2016, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

Gore crkve

Stvarno je slucajno da su zapaljene cetiri pravoslavne crkve na dan Uskrsa. U to moze poverovati glavni vatrogasac Njujorka i nasa konzulatkinja ali ne i ja jer toliko nisam politicki obrazovan da verujem u neverovatno.

(уторак, 03. мај 2016, 20:25) - anonymous [нерегистровани]

"гром удари на Светoг Саву усред зиме кад му време није"

И ја се добро сећам грмљавине на Св.Саву .Радила сам по подне,грмљавина је била јака и подсетила ме на стихове народне епске песме..То се догодило у Београду, на Св.Саву,1995..

(понедељак, 02. мај 2016, 19:36) - anonymousperica simic [нерегистровани]

cudo...

Secam se 95 kada je grmelo na dan svetoga save...srbi su proterani iz kraine...sada gore za uskrs pravoslavne svetinje sirom sveta...nisam sujetan al ni lud a najmanje naivan...daj boze da gresim...pamet ljudi u glavu...

(понедељак, 02. мај 2016, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Vekovima se ne desi

I ove godine slucajno gore cetiri pravoslavne crkve.

(понедељак, 02. мај 2016, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

Mislim da je ...

ljudski nemar ,zurba ..., ,pa taj Dan je najvise vjernika u crkvama ,ocevidac Sam ,kako svi zure ,ne paze ,pa Bog nam je stvorio ,a mi moramo cuvati ,ovozemaljsko...svaka greska se placa ,najvaznije da se ne placa ljudskim zivotima ,a pare ,pa izgradice se ljepse ....Hristos Vaskrese....

(понедељак, 02. мај 2016, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

22

Zalosno , u ovoj crkvi sam se vencao 2009 godine, dolazio za Bozic i Badnje vece ... tuga tuga , jedino sto preostaje da se ide New Jeresy u nasu crkvu dok se ova ne sredi ( ako slucajno ne poraste neki oblakoder umesto nje ), vreme ce pokazati ........

(понедељак, 02. мај 2016, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Jasno

Da li jos neki Pravoslavac veruje da se pozari na verskim objektina dersavaju slucajno.I da li ce neko ovom narodu da odgovori ko i zasto unistava nasu bastinu.Za mene odavno nema dileme ali postoje kompetentne ustanove koje bi morale da se oglase.ALi moram da konstatujem da i one svojim necinjenjem ili neukim cinjenjem doprinose ovakvom stanju.Prestanimo da pricamo bajke ovom narodu.

(понедељак, 02. мај 2016, 15:51) - Човек је мио,ма које вере био!-Човек... [нерегистровани]

На Ускрс се не шири мржња!

Сачекајте,још се ништа тачно не зна!

(понедељак, 02. мај 2016, 15:43) - Никола [нерегистровани]

Сви знамо да није случајно али чему то служи?

Нажалост никог осим Православаца не занима да ми Православци знамо да ово није случајно. Јуче је на шпанској националној телевизији у програму "Cuarto Milenio" објављено да нису Срби поставили бомбу на пијаци у Сарајеву већ сами Муслимани... али шпански медији објављају ово скоро 20 година касније тако да више никога не занима да ли је бомбардовање Србе у Босни од стране НАТО био злочин или није.

(понедељак, 02. мај 2016, 15:26) - mp [нерегистровани]

Veoma veoma tuzan dogadjaj za sve ljude verne i dobronamerne

U crkvi se NE organizuju kulturne, obrazovne i drustvene aktivnosti vec pri crkvi Sv. Save se organizuju sve te aktivnosti.Osnovna uloga nase crkve je bila da bude sobranije i molitva i tako od drugog rata kada je crkva kupljena i od kad se u njoj sluzi po Pravoslavlju.