Patrijarh Irinej: SPC ide na Svepravoslavni sabor na Kritu

Srpska pravoslavna crkva se priprema za učešće na Svetom i velikom saboru pravoslavne crkve, od 17. do 26. juna na Kritu, poručio je patrijarh srpski Irinej uz napomenu da Crkva zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja ne samo SPC, već i onih koje su otkazale svoje učešće ili će u protivnom srpska crkva morati da napusti saborovanje.

Sveti arhijerejski sinod u proširenom sastavu na svom zasedanju održanom u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu, s obzirom na, kako je naveo, situaciju nastalu posle održavanja redovnog Svetog arhijerejskog sabora u maju, odlučio da doprinese da i ovaj Sveti i veliki sabor ispuni kriterijume i meru istinskih sabora iz istorije pravoslavne crkve i opravda svoj naziv, navedeno je u saopštenju patrijarha.

"S druge strane, naša crkva zahteva da problemi i pitanja ne samo Srpske pravoslavne crkve nego i onih najsvetijih crkava koje su otkazale svoje učešće na Saboru, moraju biti razmatrani na ovom saboru", navodi se u saopštenju.

U tom cilju, Sveti i veliki sabor treba da traje dok se sva pitanja ne razmotre i on ne može biti talac unapred sročenih i oktroisanih pravilnika, smatra srpska crkva, a patrijarh u saopštenju poručuje da tek sa punim konsenzusom Sabor se može smatrati svetim i velikim.

"Konačno, naša crkva insistira na tome da sabranje na ostrvu Kritu bude početak saborskog procesa, da se postavljena pitanja rešavaju u njegovom toku, a u duhu saborno-vaseljenskog predanja crkve Hristove", dodaje se u saopštenju.

Ukoliko crkve koje su već prisutne na Saboru, sa Vaseljenskom patrijaršijom na čelu, istraju u stavu da odsutne crkve bez stvarnog razloga bojkotuju rad Sabora i ukoliko već prisutne crkve odbiju da uzmu u razmatranje sva postavljena pitanja, probleme i nesuglasice, predstavnici SPC na Saboru biće, nažalost, prisiljeni da napuste zasedanje i da se na taj način pridruže crkvama koje su već odsutne, navodi se u saopštenju.

Ovakav stav, kaže patrijarh srpski, predstavlja dosledno sprovođenje odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC održanog u maju ove godine.

U izjavi za RTS vladika Porfirije je rekao da naša crkva ni u jednom trenutku nije donela odluku da se na Sabor ne ide kao i da nikakvog raskola po tom pitanju unutar crkve nije bilo.

U javnosti je stvorena pogrešna percepcija na osnovu pisanja pojedinih medija, rekao je vladika Porfirije i naglasio da je vladika bački Irinej kao i svi episkopi SPC, na čelu sa partijarhom Irinejom, dao jednak doprinos u pripremi odlaska naše delegacije na Krit.

"Naša crkva je razmatrala sve aspekte ovog Sabora i trudeći se da ne ide ni u levi ni u desni ekstrem, sa idejom da bude most, odlučila da ide na Kipar. Naš predlog i zahtev je da to bude samo prva sesija Sabora koji će možda trajati i godinu, dve ali bi se razmotrila sva kompleksna pitanja i usaglasili stavovi svih pravoslavnih crkava", rekao je vladika Porfirije za RTS.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej poručio je da istorijski sabor na Kritu, prvi posle više od hiljadu godina, treba da se održi uprkos odluci Ruske pravoslavne crkve da ne učestvuje na tom skupu.

Patrijarh Vartolomej, koji među pravoslavnim patrijarsima tradicionalno važi za "prvog među jednakima", izrazio je nadu da će se ruska, i još tri pravoslavne crkve koje su odlučile da ne učestvuju na Svepravoslavnom saboru, predomisliti u tom pogledu, prenosi AP.

RTS je ranije danas nezvanično saznao da je Sabor SPC odlučio da njena delegacija, koju čine 24 episkopa, putuje na Krit i prisustvuje Saboru svih pravoslavnih crkava na Kritu od 17. do 26. juna. 

Takođe, RTS je saznao da je stav SPC o učestvovanju uslovljen jednim brojem zahteva Carigradskoj patrijaršiji i da srpska crkva očekuje da njeni uslovi budu ispunjeni, jer bi u protivnom delegacija SPC mogla da se povuče sa zasedanja na Kritu. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво