Делегација СПЦ путује на Крит?

Српска православна црква, како сазнаје РТС, одлучила је да њена делегација од 24 епископа учествује на Сабору свих православних цркава на Криту.

Како РТС незванично сазнаје, Сабор СПЦ одлучио је да њена делегација, коју чине 24 епископа, путује на Крит и присуствује Сабору свих православних цркава на Криту од 17. до 26. јуна.

РТС такође сазнаје да је став СПЦ о учествовању условљен једним бројем захтева Цариградској патријаршији и да српска црква очекује да њени услови буду испуњени, јер би у противном делегација СПЦ могла да се повуче са заседања на Криту. 

Дневни лист Блиц објавио је данас да је тиме потврђена одлука мајског заседања црквене скупштине, коју је покушао да промени владика бачки Иринеј на наговор Руске православне цркве.

Владика бачки, иначе портпарол СПЦ је, како се наводи, послао поруку да СПЦ неће учествовати на предстојећем Сабору православних цркава на Криту, а такав "аранжман" већина владика оцењује као покушај пуча.

Блиц пише да је патријарх Иринеј јуче у подне позвао владике да би се решио проблем и донела одлука.

Патријарху је, наиме, пре неколико дана архиепископ охридски Јован упутио писмо које је потписало двадесетак владика, а у којем се владика бачки не именује као одговоран за рушење угледа СПЦ, али се наводи да је "један човек бацио под ноге и Сабор, саборност и патријарха".

У саопштењу СПЦ након мајског Сабора наведено је да СПЦ предлаже одлагање Светог и Великог сабора, који је заказан од 17. до 26. јуна на Криту.

У писму које је у име Синода СПЦ патријарх Иринеј упутио патријарху Вартоломеју наводи се да СПЦ "осећа тешкоћу" да учествује на том сабору, па се његово одлагање предлаже на неко време, док се не постигне консензус цркава, односно док не буду уклоњене несугласице и постигне јединство о многим питањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се