Kolege i prijatelji o Bati

Prijatelji i kolege Bate Živojinovića rekli su da je otišao jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, koji je obeležio kinematografije prostora nekadašnje Jugoslavije.

Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 83. godini u Beogradu. Komemoracija Bati je u četvrtak, u 11 časova, u Skupštini Grada, a sahrana istog dana u 13 časova u Aleji velikana na Novom groblju.

Povodom smrti legendarnog glumca porodici su stigli brojni izrazi saučešća.

Raniji dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović podsetio je da je Živojinović igrao u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, na svim jezicima bivše Jugoslavije.

"Igrao je od Slovenije do Makedonije, kako je govorio, na svim jezicima naroda i narodnosti. I u svakoj od tih kinematografija je ostavio filmove i uloge koji se pamte. Obično se operiše sa cifrom od preko 300 filmova u kojima je Bata igrao. To jeste rekord koji verovatno nikada neće biti oboren, ali, s druge strane, mnogo je važnije da su to filmovi i uloge koji su obeležili našu kinematografiju", rekao je Zelenović.

Bata Živojinović je potekao iz naroda, ukazuje filmolog Božidar Zečević: "Odlazi jedan znak epohe. Ljudi i vreme u kojima je živeo se polako zajedno sa njim sele u večnost. Čitav 20. i deo 21. veka na taj način odlaze u večnost sa Batom. On je potekao iz naroda i vraća se u narod kao jedan veliki mit."

Režiser Zdravko Šotra ističe da je Bata unosio energiju u ekipu. "Unosio je dobar duh, bio je duhovit čovek. Kada su bili najteži trenuci, on je pravio šale. Kada je trebalo nešto preneti, srušiti, a nema dekoratera – on bi, silovit kakav je bio, to preneo. Takav je bio Bata", rekao je Šotra.

Hrvatski glumac Milan Štrljić kaže da je Bati film bio u krvi. "Film je Bati bio u krvi i tu je on bio svoj na svome i puno se moglo naučiti gledajući ga, radeći s njim", kaže Štrljić.

Glumac Voja Brajović napomenuo je da je Bata bio značajan, veliki umetnik sa ovih prostora i da će njegovo delo, preko svih filmova koji su obeležili jugoslovensku i srpsku kinematografiju, ostati kao vrednost, kulturna baština.

"Da je bio u Holivudu, možda bi bio mnogo značajniji od svih tih velikih imena, sa svojom harizmom koju je imao poput Džona Vejna, Klinta Istvuda", rekao je Brajović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво