Изрази саучешћа поводом смрти Бате Живојиновићa

Поводом смрти легендарног глумца Велимира Бате Живојиновића, породици су стигли бројни изрази саучешћа.

Председник Србије Томислав Николић упутио је саучешће породици преминуле српске глумачке легенде, Велимира Бате Живојиновића, кога ће, како је рекао, српски народ вечно памтити.

У телеграму председника Николића пише: "Људском уму је несхватљива и неприхватљива помисао да су титани, као што је Бата, ипак смртни људи. После свега што је учинио, после свега чиме је задужио југословенску и српску кинематографију и стекао славу далеко ван граница наше земље, тешко ће бити суочити се са свакодневицом да га више нема међу нама. Па ипак, све што је оставио за собом сврстава нашег Бату у ред људи које ће Србија и српски народ памтити заувек. Као човек, супруг, отац и деда много ће нам недостајати. Његовој породици највише. Али као Валтер, Гвозден, Аранђел, Мирта, живеће вечно са нама."

Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици Бате Живојиновића, у којем поручује да је одласком легенде српско глумиште изгубило једну од најупечатљивијих личности седме уметности.

"„Са неизмерном тугом примио сам вест о смрти нашег прослављеног глумца Бате Живојиновића, који је оставио неизбрисив траг у српској кинематографији. Његове глумачке бравуре остаће забележене како на траци тако и у сећању свих нас који смо одрастали уз широм света познатог Валтера", навео је Вучић у телеграму.

Премијер још додаје да су генерације младих глумаца стасавале и училе од човека коме је сваки лик био значајан, што потврђује и велики број улога које је остварио у филмовима и ТВ серијама. Одласком Бате Живојиновића српско глумиште изгубило је једну од најупечатљивијих личности седме уметности“, наводи се у телеграму.

Лидер СПС-а Ивица Дачић изразио је најдубље саучешће породици Бате Живојиновића, рекавши да његов одлазак представља велики губитак за његову странку и за Србију.

"То је велики губитак за нашу партију и за Србију", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Подсетио је да је Бата Живојиновић много година био један од највиших функционера Социјалистичке партије Србије.

"Остаће велика празнина. Потрудићемо се да све што је он урадио не падне у заборав", истакао је Дачић и додао да ће данас разговарати са породицом глумца.

Књига жалости отворена је у централи СПС-а, за све грађане који желе да се упишу, до комеморације, која ће се, како Дачић каже, највероватније одржати у среду.

Министар културе и информисања Иван Tасовац је у своје име и у име Министарства културe и информисања упутио телеграм саучешћа супрузи и породици преминулог глумца, у коме се каже:

"Вама и Вашој породици шаљем изразе најдубљег саучешћа поводом смрти драгог Велимира Бате Живојиновића, легенде југословенског и српског филма и телевизије. Иза свачијег одласка остаје празнина. Када одлазе највећи, та празнина је и пространија и тешко попуњива. Велимир Бата Живојиновић није глумио у сваком домаћем филму, али је зато скоро сваки добар филм био незамислив без њега. Као носилац карактерних улога, као врхунски комичар или непобедиви ратни херој, доминирао је великим и малим екранима преко 60 година и оставио неизбрисив траг у историји српског и светског филма, баш као и у нашим срцима", наводи Тасовац.

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици Бате Живојиновића, у којем се наводи да је са жаљењем примио тужну вест о смрти великог глумца и легенде југословенског и српског филма.

"Бата Живојиновић, као мало који уметник, својим улогама и посебним уметничким изразом оставио је печат на целокупну филмску уметност, улогама по којима је посебно био поштован и вољен као истински херој многих генерација, поклоника седме уметности", наведено је у телеграму председника Републике Српске.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици и колегама поводом смрти Бате Живојиновића, за кога је рекла да је оставио неизбрисив траг у српској кинематографији.

"Са тугом и жаљењем сам примила вест о смрти великог глумца и човека који је оставио неизбрисив траг у српској кинематографији, Бате Живојиновића. Одлазак великана српског глумишта који је обележило цело једно раздобље у историји југословенске и српске кинематографије велики је губитак за породицу али и за све генерације које су стасавале уз његове бројне филмове и ТВ серије", рекла је Цвијановићева.

Градоначелник Београда Синиша Мали je породици Бате Живојиновића упутио саучешће поручивши да је Београд изгубио легенду.

У телеграму супрузи Јулији Лули Живојиновић написао је: "Београд је данас изгубио легенду домаћег глумишта, чувеног Валтера, који је обележио читаво једно раздобље у историји кинематографије. Генерације су стасавале уз Батине филмове, а он ће наставити да живи кроз своју уметност и да утиче на нове генерације које долазе. Бата је задужио нашу културну сцену, а Београђанима ће недостајати његова ведрина, таленат и шарм."

Председник градске скупштине Никола Никодијевић такође је упутио телеграм саучешћа и оценио да ће Живојиновићеве бројне легендарне улоге остати као вечно подсећање на лик и стваралаштво једног великог уметника.

Фудбалски клуб Црвена звезда изразио је саучешће породици легендарног глумца.

"Сви у црвено-белој породици, чији је и Бата био члан, са великом тугом су примили ову информацију. Изгубили смо великана културе светског формата, али и искреног и великог звездаша, који је увек био уз свој клуб", наводи се на званичном сајту црвено-белих.

Црвена звезда је подсетила да је Живојиновић у младости тренирао фудбал у том клубу, као и да је дуго био члан Скупштине клуба.

Пријатељи и колеге: Отишао један од највећих глумаца

Пријатељи и колеге Бате Живојиновића рекли су да је отишао један од највећих српских и југословенских глумаца, који је обележио кинематографије простора некадашње Југославије.

"За велике глумце се каже да немају велике и мале улоге, и Бата је био такав глумац. Као што је остварио велике улоге у ратним филмовима, умео је да направи бриљантне минијатуре као што је улога Шинтера у 'Траговима црне девојке' или улога у филму 'У раљама живота' Рајка Грлића", рекао је ранији дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, подсетивши да је Живојиновић играо у Словенији, Хрватској, Македонији, на свим језицима бивше Југославије.

Приметио је да влада мишљење да је Живојиновић највише играо у ратним филмовима, али да то није тачно, јер они чине свега 10-15 посто његовог великог и богатог опуса.

"Сећам се када сам прво пут видео Бату на филму 'Песма са Кумбаре', водили су нас са школом да гледамо, а први пут сам га упознао почетком седамдесетих година када је била 'Мала Пула' у Дому омладине Београд. Тек сам почео као уредник филмског програма у Дому омладине и човек ми је пришао, питао ме: Како си, да ли треба нешто да ти помогнем? И то јесте једна од његових особина, увек је хтео да помогне", присетио се Зеленовић.

Он је подсетио да је Живојиновић помагао да се обнове школе, манастири, цркве. "Градио је, а најдуже је градио своју велику кинотеку. Са бројем филмова које је снимио, редак је пример уметника у домаћим и европским размерама", истакао је Зеленовић.

Љубиша Самарџић, који је са Батом Живојиновићем играо у низу великих филмова, такође се опростио од преминулог колеге.

"Малочас, када сам сазнао да је наш угледни колега Бата Живојиновић отишао, занемео сам. Сећања не бледе! Оставио је нераскидив траг својим раскошним даром у многим нашим заједничким филмовима. Пула нам се клањала. Деца нам расла! Мира и његова Лула биле су блиске! Оставио је трајан печат својим ролама! Имао је персоналност, бриткост и раскошан дар којим је пленио гледалишта. Нека му је лака земља."

Глумац Бранислав Лечић изјавио је поводом смрти Бате Живојиновића да му је тешко, упркос томе што се то очекивало с обзиром на његову болест.

Глумица Горица Поповић рекла је да је тужна због смрти Живојиновића и да га памти као "вука филма и глумишта уопште", да јој је као младој глумици давао савете током снимања.

Глумац и редитељ Радош Бајић нагласио је да је отишао највећи српски филмски глумац.

"Баш као у финалним секвенцама филмова у којима је бриљирао, човек који је обележио епоху српског и југословенског филма отишао је у вечност. Као последњи у колони великана који нас у последње време неумитно напуштају", приметио је Бајић.

Нагласио је да ће Живојиновићево место трајно остати упражњено, јер је он незаменљив.

"Као млади глумац учио сам од њега, сарађивали смо и дружили се годинама. Последњи пројекат на којем смо заједно радили је филм 'Лед' моје ћерке Јелене, у којем је Бата маестрално тумачио улогу деда Животија. То је била величанствена крација великог уметника и човека", додао је Бајић.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић најавио је да ће у наредна три дана приказати неке од најзначајних филмова Велимира Бате Живојиновића.

Већ данас на програму је "Три" Александра Петровића из 1965. године, а већ наредног месеца у дворанама Кинотеке биће представљен "велики пресек каријере великана српског, југословенског и светског филма", додао је Пантелић.

Сатиричар Александар Чотрић је поводом смрти легендарног глумца рекао да је "Бата био велики човек, јер је био обичан, мали човек. Био је изузетан глумац и уметник, јер је глумио тако да се то није разликовало од понашања у животу. Био је велики, сада је постао највећи".

Један од водећих словеначких и југословенских глумаца Радко Полич на вест о смрти свог колеге каже да "његово дело остаје за сва времена".

"За мене Бата Живојиновић, или како смо га звали Бата Животиња, није умро. Умрло је његово тело. А његово дело остаје. Остаје за сва времена", рекао је Полич.

Један од најпознатијих хрватских глумаца Реља Башић је на вест о Батиној смрти рекао да жали јер је, како је рекао, отишао један велемајстор српске глумачке генерације.

Башић, који је са Живојиновићем играо у филмовима "Мост" и "Валтер брани Сарајево", каже да је Бата био врхунски професионалац.

Босанскохерцеговачки редитељ Пјер Жалица каже да је с тугом дочекао вест о Батиној смрти упркос томе што је она била очекивана, због болести са којом се доајен југословенског глумишта борио последњих година.

Истакнути босанскохерцеговачки глумац Емир Хаџихафизбеговић је за ТВ Н1 поводом Батине смрти рекао да одлазак људи попут њега представља одлазак једне епохе, одлазак једног времена.

"Имао сам привилегију и част да радим с тим великим и значајним глумцем, који је остварио низ великих улога на филму, телевизији и театру", наводи Хаџихафизбеговић.

Босанскохерцеговачки редитељ Дино Мустафић изјавио је да је Бата Живојиновић сигурно био један од највећих глумаца некадашње Југославије, чију је кинематографију обележио, посебно жанр ратног партизанског филма.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара