Manastiru Dečani potvrđeno vlasništvo nad zemljom

Kosovski ustavni sud zaključio je dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je 16 godina bila pod sudskim sporom, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

U odluci objavljenoj na službenom sajtu, kosovski ustavni sud nije prihvatio prošlogodišnju odluku apelacionog veća specijalne komore kosovskog vrhovnog suda da se predmet ponovo vrati osnovnom sudu u Dečanima.

Takođe, ustavni sud je utvrdio da je prethodna odluka vrhovnog suda od 27. decembra 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu pravosnažno presuđena radnja.

Eparhija raško-prizrenska SPC izražava zadovoljstvo zbog okončanog sudskog spora i odluke ove najviše pravne ustanove, donete na osnovu konkretnih činjenica, navodi se u saopštenju.

Iako je sudski proces potrajao više godina, Ustavni sud je pokazao kompetenciju i spremnost da donese nepristrasnu odluku, kojom je trajno zaštićeno imovinsko pravo manastira nad pomenutom zemljom.

Ova odluka je od izuzetnog značaja za održivost manastira Visoki Dečani, koji je na listi Svetske kulturne baštine Uneska, kao i za budućnost njegovog monaškog bratstva.

Istovremeno, ovo predstavlja značajno ohrabrenje da je i u današnjim uslovima na Kosovu i Metohiji moguće zaštititi svoja prava i sačuvati svoje vitalne interese, zaključuje se u saopštenju.

Odluku suda podržao je kosovski predsednik Hašim Tači ističući da je ta odluka zasnovana na kosovskom ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Odluka ustavnog suda oko crkvene imovine u Dečanu je zasnovana na ustavu države i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Kosovo je pravna država gde se sudske odluke poštuju. Imovina je neprikosnovena kome god da pripada", naveo je Tači na Fejsbuku reagujući na zahtev da se zbog te odluke smeni predsednica ustavnog suda Arte Hajrizi.

Međutim, predsednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj rekao je da je odluka kosovskog ustavnog suda sramna, da predstavlja izdaju interesa Albanaca i da će se susprotstaviti njenom sprovođenju.

"To je sramota i izdaja ustavnog suda, protiv nacionalnih interesa naroda! To je političko uplitanje i kršenje zakona i pravde! Sramota! Odluku u opštini kojom ja upravljam, nećemo prihvatiti i sprovesti", rekao je Seljmanaj medijima na albanskom.

Seljmanaj tvrdi da manastir ne može da postane vlasnik imanja, najavljujući proteste.

Da je pravo svojine apsolutno i neprikosnoveno u svim demokratskim društvima, kažu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije Marko Đurić kaže da bi bilo veoma važno da se odluka i sprovede.

"Ona je utemeljena na istorijskom pravu, utemeljena je na crkvenom pravu, i utemeljena je i na našem domaćem pravu, odnosno na odluci naših sudova iz 1997, ali jedna lasta ne čini proleće. Uzurpirane su desetine hiljada kuća i stanova. Pogledajte samo sve one solitere u Prištini, u kojoj je živelo 50.000 Srba, u Prizrenu u kome je živelo 18.000", kaže Đurić.

Advokat Živojin Jokanović kaže da je odluka Ustavnog suda sasvim u redu, jer je on trebalo da preispita odluku kososkog vrhovnog suda.

"Više se ne može ulagati nikakav pravni lek, normalno teoretski bi bilo moguće neko ponavljanje postupka, naravno za slučaj kada bi se pribavili dokazi koji nisu bili dokaz dosadašnjeg postupka", kaže Jokanović.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво