Vojna parada u čast Dana pobede – "Begej 2016"

Na Trgu slobode u Zrenjaninu održana svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede. Na svečanosti je učestvovalo oko 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i više od 40 motornih i borbenih vozila, oklopnih transportera, tenkova, vazduhoplova i plovnih objekata.

12.50 - Na kraju vojne parade, predsednik Tomislav Nikolić pozdravio je komandante ešalona koji su učestvovali u defileu.

12.40 - Defile dela jedinica Vojske Srbije pratio je nalet lovačkog aviona "Mig-29". 

12.37 - Defile vazduhoplovnog ešalona - "gazele", "orla", "galeba G-4". 

12.30 - Egzercir Garde Vojske Srbije na Trgu slobode u Zrenjaninu. 

12.25 - Odlazak jedinica na polaznu liniju za defile, uz intoniranje "Marša na Drinu". Izveden padobranski skok.

12.15 - Zrenjanin je domaćin manifestacije iz više razloga jer je bio primer složnog života različitih nacija, poručio je predsednik Tomislav Nikolić.

12.10 - Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković otvorio svečanost u Zrenjaninu i pozdravio goste. 

12.05 - General-major Vojin Č. Jondić predao je raport predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, nakon čega je usledio doček zastave i intoniranje himne.  

11.55 - Postrojavanje jedinica za obeležavanje dana VS i Dana pobede. 

Manifestacija "Begej 2016" počela je predajom raporta general-majora Vojina Č. Jondića predsedeniku Srbije Tomislavu Nikoliću i intoniranjem himne. 

Manifestaciji u Zrenjaninu prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i drugi državni i vojni zvaničnici. 

"Pozivam naše komšije da se okrenemo budućnosti pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona", rekao je predsednik Nikolić na svečanosti. 

Građani su imali priliku da vide defile pešadijskih jedinica sastavljenih od predstavnika svih rodova i vidova Vojske Srbije, dok je na sidrištu na Begeju predstavljeno pet brodova Rečne flotile koje su posetioci mogli da razgledaju.

Svečanost je počela artiljerijskom paljbom koju su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, koji su na Trgu slobode prikazali i specifičnu veštinu rukovanja puškom, takozvani egzercir.

U letačkom programu, predstavljeni su vazduhoplovi koji su nadletali centar Zrenjanina i to školsko borbeni avion "Galeb G-4", lovac bombarder "Orao" i lovački avion "Mig-29", kao i helikopteri tipa "Gazela/Gama".

Komandant svečanosti bio je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Vojin Č. Jondić, a njegov zamenik je bio komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović. 

Zvanice i gosti po završetku defilea imali su priliku da vide i izložbu borbenih i transportnih sredstava, oruđa i oružja koja koriste pripadnici Vojske Srbije. 

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво